StoryEditor

V poolympijskej zime viacero favoritovv severnej kombinácii

23.11.2006, 09:54
Autor:
SITASITA

Sezóna Svetového pohára v severskej kombinácii sa ako už tradične začne na severe Európy. Svetová kombinátorská elita sa premiérovo v novom ročníku stretne v lyžiarskom areáli Ruka vo fínskom Kuusame. Sezóna 2006/2007 je poolympijská, jej vrcholom budú majstrovstvá sveta v Sappore na prelome februára a marca.
V Kuusame sú v sobotu 25. novembra na programe individuálne preteky Gundersenovou metódou a o deň neskôr šprint. O týždeň nato sa kombinátori stretnú v nórskom Lillehammeri, kde ich čakajú individuálne preteky a súťaž družstiev. Pôvodne sa malo v Nórsku súťažiť v Trondheime, FIS pre nestabilné počasie presunulo preteky do olympijského mesta. Prvá perióda Svetového pohára, v ktorej Slovensko nebude mať zastúpenie, vyvrcholí v rakúskom Ramsau týždeň pred Vianocami.
Medzi Lillehammerom a Ramsau je dvojtýždňová pauza, pretože FIS sa opäť nepodarilo nájsť organizátora pretekov. Druhá fáza sa začne tradične sériou nemeckých podujatí v Oberhofe, Ruhpoldingu a Schonachu a vyvrcholí v závere januára v českom Harrachove, tretia perióda je v pláne začiatkom februára v Zakopanom a potom po bojoch o svetové tituly.
Na celkové prvenstvo v SP je veľa ašpirantov. Krištáľový glóbus obhajuje Fín Hannu Manninen, ktorý vyhral aj v predlanskej zime. Manninen je síce v SP suverénny, ale na vrcholných podujatiach sa mu nedarí. Na ZOH 2006 bol iba bronzový v súťaži družstiev. Zabudnúť na nie príliš vydarenú uplynulú sezónu bude chcieť Nemec Ronny Ackermann, bez šancí nie je ani jeho krajan Björn Kircheisen. Víťaznú rozlúčku s kariérou by chcel zažiť aj Rakúšan Felix Gottwald. Tridsaťročný Salzburčan, ktorý v Turíne vybojoval dve zlaté medaily, by chcel nadviazať na ročník 2000/01, keď sa tešil zo zisku veľkého glóbusu. Zabúdať netreba ani na Nórov Magnusa Moana či Pettera Tandeho, Američana Todda Lodwicka či Japonca Daita Takahašiho.
Na každých pretekoch Svetového pohára boduje prvých 30 pretekárov. Bodový systém sa oproti poslednej sezóne nezmenil. Víťaz berie 100 bodov, 30. pretekár v cieli dostane ešte 1 bod.
Slovensko by v sezóne 2006/2007 nemalo mať zastúpenie v pretekoch Svetového pohára. Doteraz najlepší Slovák Michal Pšenko ukončil kariéru a Matúš Michalák si zatiaľ právo na štart v A-kategórii SP nevybojoval.

Program Svetového pohára 2006/2007 v severskej kombinácii:
A-kategória:
25. a 26. novembra: Kuusamo (Fín., Gundersenova metóda, šprint), 2. a 3. decembra: Lillehammer (Nór., Gundersenova metóda, súťaž družstiev), 16. a 17. decembra: Ramsau (Rak., preteky s hromadným štartom, hurikánový šprint), 30. decembra: Oberhof (Nem., Gundersenova metóda), 3. januára Ruhpolding (Nem., šprint družstiev), 6. januára: Schonach (Nem., Gundersenova metóda), 13. a 14. januára: Val di Fiemme (Tal., preteky s hromadným štartom, súťaž družstiev), 20. a 21. januára: Seefeld (Rak., šprint, Gundersenova metóda), 27. a 28. januára: Harrachov (ČR, Gundersenova metoda, šprint), 3. a 4. februára: Zakopane (preteky s hromadným štartom, šprint), 9. a 10. marca: Lahti (Fín., Gundersenova metóda, hurikánový šprint), 17. a 18. decembra: Oslo (Nór., Gundersenova metóda, šprint).

B-kategória:
9. a 10. decembra: Steamboat Springs (USA, Gundersenova metóda, šprint), 15. a 16. decembra: Park City (USA, Gundersenova metóda, hurikánový šprint), 20. a 21. decembra: Lake Placid (USA, preteky s hromadným štartom, šprint), 6. a 7. januára: Klingenthal (Nem., Gundersenova metóda, šprint), 13. a 14. januára: Chaux Neuve (Fr., Gundersenova metóda, šprint), 18. a 19. januára: Val di Fiemme (preteky s hromadným štartom, šprint), 26. a 27. januára: Karpacz (Poľ., Gundersenova metóda, šprint), 10. a 11. marca: Stryn (Nór., Gundersenova metóda, šprint), 17. a 18. marca: Rovaniemi (Fín., Gundersenova metóda, hurikánový šprint), 24. a 25. marca: Garmisch-Partenkirchen (Nem., preteky s hromadným štartom, šprint)

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/sport, menuAlias = sport, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
20. máj 2024 21:26