StoryEditor

Po Knitlovi chystá generálny pardon aj Halmeš

14.10.2004, 00:00
Sociálna poisťovňa pripravuje ďalší generálny pardon, hoci pri tom prvom ešte za bývalého riaditeľa Knitla sa avizovalo, že bol aj posledný.

Vtedy sa argumentovalo tým, že by si mohli zamestnávatelia na takúto možnosť privyknúť a mohla by sa zhoršiť ich platobná disciplína. Napriek tomu siaha poisťovňa po takejto možnosti opäť. "Celkový rozpočet máme okolo 130 miliárd korún a pohľadávky 70 miliárd korún. Do generálneho pardonu však nepôjdu všetky pohľadávky, ale len balík zhruba 4,5 miliardy korún. To sú pohľadávky za posledné tri roky, ktoré už majú predpísané dlžné poistné," uviedol včera pred poslancami sociálneho výboru František Halmeš. Podľa neho očakávajú, že generálny pardon im prinesie 1 až 1,2 miliardy korún, čo je porovnateľné s výnosom aký bol prvý raz. Aj na pôde parlamentu musel Halmeš čeliť kritike pre zlý vývoj hospodárenia za prvý polrok tohto roka. "V porovnaní s plánom na tento rok máme skutočne výpadok na strane príjmov asi 2,15 miliardy korún, veľká časť je však spôsobená objektívnymi faktormi, napríklad nižšími platbami od štátu, ako aj menším zhodnotením dlhodobých vkladov," povedal Halmeš. Na strane výdavkov eviduje poisťovňa deficit 2,6 miliardy korún. Medzi tie, s ktorými sa nepočítalo, patrí aj skoršia valorizácia dôchodkov, vyplatenie jednorazového príspevku dôchodcom a 105-tisíc poberateľov dávok v nezamestnanosti namiesto plánovaných 55-tisíc. "Ak by sme neposunuli účinnosť možnosti presunov peňazí medzi jednotlivými fondmi, bola by dnes sekera poisťovne 10 miliárd korún," zdôraznila poslankyňa Slobodného fóra Ľubica Navrátilová, ktorá patrila k najväčším kritikom výsledkov hospodárenia. Podľa nej je rozpor medzi príjmami a výdavkami zjavne dlhodobý, a preto je potrebné sa ním zaoberať. Pozastavila sa aj nad sumou pohľadávok poisťovne, ktoré stúpli o 1,3 miliardy korún. "Máme novú koncepciu spravovania pohľadávok, v rámci ktorej pripravujeme ich odpredaj. Predpokladáme, že asi sedem až osem miliárd budeme musieť odpísať, ostatné budú na odpredaj pripravené už v prvom štvrťroku budúceho roka," dodal Halmeš.

01 - Modified: 2002-12-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Technologické fórum 02 - Modified: 2002-12-10 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stratégia NextiraOne pre Slovensko
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 04:28