StoryEditor

Korupčné aféry v Košiciach na pokračovanie

21.04.2004, 00:00
Podnikanie spoločnosti Kame Slovakia - Group, a. s., priviedlo do konfliktu so zákonom ďalšieho košického samosprávneho politika. Ako informoval minister vnútra Vladimír Palko, vyšetrovateľ obvinil z trestného činu podvodu a zneužitia právomoci verejného činiteľa, starostu mestskej časti Košice - Dargovských hrdinov Ladislava L.

Spolu s ním vyšetrovateľ obvinil z podvodu aj predsedu Predstavenstva Kame Mariána M. Obvinení mali pripraviť mestskú časť o 64 mil. Sk. Podnikateľ vraj predkladal faktúry na materiál, ktorý nenakúpili, a na práce, ktoré neurobili. Starosta to mal všetko schvaľovať. So spomínanou mestskou časťou v Košiciach mala firma zmluvu na výstavbu 150 nájomných bytov. Reakciu obvinených sa HN nepodarilo získať. Ladislav L. však pre agentúry uviedol, že vo veci zatiaľ nebol vypočutý. Palko očakáva, že vyšetrovanie preukáže, že časť z neoprávnene uhradených prostriedkov mal získať starosta Ladislav L.
Názov spoločnosti Kame Slovakia - Group nefiguruje však v prvej kauze. Pre údajne branie úplatku od predstaviteľov tejto spoločnosti už skončil vo väzbe viceprimátor mesta Košice Eugen Čuňo. Ten mal spolu s ďalšími dvoma osobami od Kame Slovakia dostať celkovo 18 mil. Sk. Polícia ho zadržala priamo pri preberaní milióna Sk. Čuňo mal v minulosti podnikať na trhu s realitami. Hovorkyňa košického magistrátu Zuzana Bobríková pre HN vylúčila, že by mestský úrad niekedy s firmou Kame spolupracoval. "Kontakty viceprimátora pravdepodobne súvisia s jeho podnikateľskými aktivitami pred zvolením za poslanca mestského zastupiteľstva," povedala Bobríková.

ZMOS: Korupcia je všade
Korupcia je všade, kde sa o niečom rozhoduje a kde má zmysel uplatňovať korupčné mechanizmy, reagovala hovorkyňa Združenia miest a obcí (ZMOS) Oľga Gáfriková na obvinenie ďalšieho predstaviteľa samosprávy z korupcie. Samosprávu mnohí podozrievajú, že cez ZMOS, ako vplyvné lobistické združenie, sa jej darí presadiť zmeny v zákonoch, aby sa čo najviac vyhla kontrole. "Obhajovať práva samosprávy je naša povinnosť," poznamenala Gáfriková s tým, že samospráva je kontrolovaná v niekoľkých rovinách. Vonkajšiu kontrolu zabezpečuje najmä Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ). "Asi polovica zdrojov v rozpočtoch miest a obcí je takto priamo kontrolovateľná," zdôraznila Gáfriková. Vnútornú kontrolu zabezpečuje hlavný kontrolór a audítor. Spochybňovaná býva skutočnosť, že hlavného kontrolóra volí zastupiteľstvo obce, ktoré má kontrolovať. "Ak je prijateľné, že predsedu NKÚ volí parlament, malo by byť prijateľné aj toto," tvrdí hovorkyňa ZMOS.
Predseda NKÚ Jozef Stahl opakovane upozornil na potrebu silnejšej kontroly samosprávy a posilnenie právomocí úradu. Problematiku by mal riešiť zákon o kontrole územnej samosprávy. Zlepšiť chce vnútornú aj vonkajšiu kontrolu samosprávy. Zadefinuje sa postavenie kontrolóra, ktorého v súčasnosti obce povinne mať nemusia, kritériá kontrolnej činnosti, konflikt záujmov a sankcie za nedodržanie zákona.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 09:45