StoryEditor

Mečiar:Deklarácia o zvrchovanosti tlmočila vôľu Slovenska byť zvrchovaným štátom

16.07.2007, 07:55
Autor:
TASRTASR

ätnásť rokov od prijatia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky potvrdilo očakávania, že Slovensko vznikne ako štát slobodne, demokraticky, bez násilia, so zárukou progresívnosti vývoja a že v priateľskom duchu vyrieši aj vzťahy s Českou republikou. Po zapálení vatry zvrchovanosti to dnes v Starej Bystrici konštatoval predseda ĽS HZDS Vladimír Mečiar.
Zdôraznil, že Slovensko si deklaráciou položilo aj základy európskej a euroatlantickej integrácie a môže vystupovať vo vzťahu k iným štátom ako rovnoprávny štát. "Deklarácia bola ten kameň, ktorý verejnosti a všetkým tlmočil vôľu, že chceme byť zvrchovaným štátom, čo nevylučovalo rôzne podoby spolužitia s českým národom, ale dávalo jasný základ, že Slovensko chce byť subjektom práva a že svoju budúcnosť vidí v štáte. V štáte uznanom, akceptovanom, ktorý sa bude zúčastňovať rozhodovaní o svojom ďalšom osude v Európe aj vo svete," povedal Mečiar.
Podľa starostu obce Stará Bystrica a súčasne poslanca Národnej rady SR Jána Podmanického je povinnosťou pripomínať si z historického hľadiska unikátny pokojný rozchod. "Pokojný a mierumilovný proces akým sa to udialo, je takou historickou raritou, že máme byť ako Slováci aj Česi na čo hrdí. Slováci tisíc rokov čakali na túto chvíľu a ja osobne som hrdý na to, že sa to podarilo. A ako starosta obce sa snažím, aby sme si túto historickú udalosť pripomínali," uviedol Podmanický.
Dňom prijatia Deklarácie o zvrchovanosti Slovenskej republiky je 17. júl. Slovenská národná rada (SNR) ju schválila v roku 1992 v rámci bývalej Českej a Slovenskej federatívnej republiky a vyhlásila ňou zvrchovanosť Slovenskej republiky. Výročie Deklarácie o zvrchovanosti SR je na základe zákona NR SR č. 241/1993 Z. z. z 20. októbra 1993 Pamätným dňom SR.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 07:16