StoryEditor

RÚZ: Zvýšené odvody pôjdu na aparát Sociálnej poisťovne

28.08.2007, 11:06
Autor:
TASRTASR
Republiková únia zamestnávateľov nesúhlasí so zvýšením Správneho fondu Sociálnej poisťovne z 2,9 na 3,5 %. Zamestnávatelia považujú vládny návrh za neodôvodnený a nezodpovedný najmä voči občanom, ktorých postihne zvyšovanie odvodov.

Podľa viceprezidenta RÚZ Jozefa Špirka sa občania a podniky nebudú skladať na dôchodky v 1. pilieri, ale na byrokratický aparát Sociálnej poisťovne. Tento návrh považuje RÚZ za škandalózny a absurdný aj z toho dôvodu, že vláda navrhuje znižovať správny fond súkromných zdravotných poisťovní zo 4 na 3 %.
Vláda SR schválila zvýšenie maximálnych vymeriavacích základov pre výpočet sociálnych odvodov na štvornásobok priemernej mesačnej mzdy. Republiková únia zamestnávateľov tento krok kritizovala najmä pre jeho negatívne dopady na zamestnancov a podniky. Zvýšenie odvodov spôsobí nižší rast čistých príjmov všetkých zamestnancov, výrazne zvýši náklady zamestnávateľov a bude nútiť vysokokvalifikovaných odborníkov k odchodu do zahraničia. Okrem toho môže vytvárať tlak na rast spotrebiteľských cien, čím ohrozí prijatie eura.
Zamestnávatelia predstavili konkrétny návrh opatrení, ktorých realizácia by priniesla v budúcom roku úspory vo výške viac ako 25 miliárd Sk. Tieto prostriedky by mohli byť použité na riešenie deficitu 1. piliera dôchodkového zabezpečenia.
"Odmietame nezodpovedné nakladanie s prostriedkami občanov, vyzývame vládu, ako aj Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR, aby predstavili systémové riešenie problémov 1. piliera dôchodkového zabezpečenia," uzavrel Špirko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 14:32