StoryEditor

Krutosť je módny trend, s ľútosťou hovorí Jiří Menzel

01.07.2007, 07:38
Autor:
TASRTASR

Posledný večer 15. ročníka medzinárodného filmového festivalu Artfilm si prevezme ocenenie za celoživotné dielo Zlatá kamera český režisér Jiří Menzel.
Menzel festival sleduje a má radosť, že Artfilm rastie a rozkvitá. Česká filmová kritika vytýka tomuto režisérovi láskavý pohľad na svet. Vyčítajú mi to, lebo si zrejme myslia, že krutosť je módny trend. Hovorím, že ak sa niekomu nepáči láskavosť, nie je schopný prejaviť ju ani vo svojom živote, a to sú hlúpi ľudia, vyznal svoje životné hodnoty Menzel. Neušetril ani kritikov, ktorí sú zaujatí iba sami sebou, píšu kritiky pre seba a vyťahujú sa navzájom, pritom o tvorbe nevedia nič.
Jiří Menzel vidí aj situáciu postavenia slovenského filmu v súčasnosti cez prizmu diváka. Na Slovensku je silný kultúrny potenciál, ale chýba tu skôr vôľa robiť filmy pre ľudí. Ak sa raz za dva roky objaví dobrý film, to vôbec nestačí. Divák vidí v kine v prvom rade človeka. V scenári sa musí všetko riešiť tak, aby bol na pomilovanie i poľutovanie, a to sa ťažko darí. Spomenul aj veľmi dobrý film, ktorý videl na festivale vo Valencii, a bol natočený za desaťtisíc dolárov. Takže nie je všetko iba v peniazoch.
Na slávnostnom záverečnom ceremoniáli 15. ročníka festivalu Artfilm dnes večer v Trenčianskych Tepliciach dostane Zlatú kameru Jiří Menzel (69) - filmový aj divadelný režisér a herec. Oscara za film Ostro sledované vlaky dostal už ako 29-ročný. Radia ho medzi najvýraznejších predstaviteľov novej vlny. Známe sú jeho filmy Skřivánci na niti, Obsluhoval jsem anglického krále, Rozmarné léto, Postřižiny, Slavnosti sněženek, Konec starých časů a ďalšie. Z významných ocenení na filmových festivaloch je to Strieborný medveď na Berlinale (1989), Cena Akira Kurosawu za celoživotné dielo na festivale v San Franciscu (1990), Zlatá kamera na Artfilme 2007.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 19:54