StoryEditor

Našim poslancom "hrozí" úplne normálny život

30.10.2007, 23:00
Poslanci by už čoskoro mohli prísť o právo jazdiť po cestách ako "nadľudia". Dnes sa pri prekročení povolenej rýchlosti, porušení dopravných značiek alebo iných priestupkoch môžu len pousmiať.

Platí totiž na nich priestupková imunita.
Okresanie tejto nadštandardnej ochrany by mohlo obmedzenie priestupkovej imunity, ktoré má v pondelok v paragrafovom znení pripraviť Stála komisia pre Ústavu SR a rokovací poriadok, zriadená predsedom parlamentu Pavol Paškom (Smer-SD). Ten má podľa jeho hovorcu Jozefa Plšku ambíciu predložiť návrh na novembrovú schôdzu. "V tomto momente je priestor len na priestupkovú imunitu, aj keď pán Paška je stále presvedčený aj o potrebe úplného zrušenia poslaneckej imunity." Koaliční partneri Smeru - SNS a ĽS- HZDS sú však proti zmenám.
Šéf parlamentu si túto agendu osvojil tesne po nástupe do funkcie. Počas minulej vlády však Smer-SD, vrátane Pašku, zdvihol ruky za rozšírenie imunity poslancov.
Aj Paškov návrh na obmedzenie priestupkovej imunity by pritom mal jednu výnimku. Netýkalo by sa prípadov, ak by poslanec bol napríklad na ceste na rokovanie pléna alebo výborov parlamentu. Policajt by vtedy nemal šancu pri dopravnom priestupku poslanca zobrať na priestupkové konanie. Plško tvrdí, že sa tým chcú vyhnúť prípadom, ak by niekto chcel poslanca "naschvál" zdržať a v parlamente potrebuje poslanecký klub jeho hlas. Tvorcovia návrhu sa pritom spoliehajú, že podporu ďalších poslaneckých klubov by mohli mať. Nemajú to však isté ani s koaličnými partnermi.
Partneri sú proti
Proti akémukoľvek obmedzeniu imunity sa stavia SNS. Šéf poslaneckého klubu národniarov Rafael Rafaj tvrdí, že sú konzervatívnou stranou a imunita poslancov ako ochrana mandátu patrí medzi tradičné zásady parlamentnej demokracie.
"Neviem, čo tým pán Paška sleduje, ale prichádzať s takouto zásadnou vecou bez totálneho súhlasu koaličných partnerov nepovažujem za správne. Pripadá mi to ako vytĺkanie populistického kapitálu." SNS pritom Paškovi nevie zabudnúť, že v parlamente prešlo až jeho umiernené vyhlásenie k Černovej, alebo že museli "okresať" zákon o zásluhách Andrejovi Hlinkovi.
Paškov návrh však nie je po vôli ani ĽS-HZDS. Poslankyňa ľudovcov Katarína Tóthová, ktorá stranu aj v komisii zastupuje, hovorí, že imunita obmedzená môže byť. Na poslaneckom klube o tom ešte nehovorili. Tóthovej stranícky kolega a podpredseda ľudovcov Milan Urbáni je však už teraz proti jej zrušeniu. "Nie je vhodné riešiť čiastkové veci pri imunite. To pokladám za politikárčenie. Treba to skôr riešiť komplexne, ale som za zachovanie imunity." Aj samotný líder ĽS-HZDS Vladimír Mečiar sa na nedávnej konferencii k imunite, zvolanej Paškom, vyhlásil, že je proti jej obmedzeniu.
Zrušeniu priestupkovej imunity sa nebráni poslanec Martin Pado (SDKÚ-DS). Priznal, že z času na čas ide autom rýchlejšie, než povoľujú predpisy. "Chodím jeden- až dvakrát do týždňa trasu Bratislava - Michalovce, čo je 80- až 90-tisíc kilometrov ročne, takže niekedy je to nutné." Pado havaroval ešte ako štátny tajomník v októbri 2005. Zranila sa pri tom jeho spolujazdkyňa.
Opozícia dvakrát neuspela
Návrh na zúženie imunity z dielne opozície už v parlamente dvakrát bol. Ústavnú ochranu chceli ponechať len na výroky poslanca v parlamente. Koalícia sa však dohodla nepokračovať v rokovaní s tým, že sa k tomu vrátia na jeseň. Vtedy mal ešte Paška zámer presadiť úplné zrušenie poslaneckej imunity.
Viacerí poslanci parlamentu mali v minulosti problémy s priestupkami. V októbri 2001 policajná hliadka zastavila poslanca SMK Pála Farkasa, ktorý sa odmietol podrobiť dychovej skúške na alkohol a po čase z miesta odišiel. Polícia ho opäť zadržala až v centre Bratislavy. V apríli 2004 zas poslanec ANO Stanislav Kropilák spôsobil dopravnú nehodu v Bratislave, keď narazil do dopravnej značky. Z miesta nehody ušiel a až neskôr sa prihlásil na polícii. O rok nato poslanec NR SR za ĽS-HZDS Ján Cuper spôsobil dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu. Polícia mu v krvi namerala viac ako dve promile alkoholu, poslanec priznal iba "malé pivo".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 23:56