StoryEditor

Medzi vojenskými jednotkami sa majú objaviť roboty

01.08.2007, 16:21
Autor:
SITASITA

Skupina autonómnych robotov bude počas dvoch augustových týždňov roku 2008 súťažiť v projekte, vyhlásenom britským ministerstvom obrany. Zámerom súťaže je nájsť nové technológie, ktoré by mohli zvýšiť efektívnosť pozemných bojových jednotiek v mestských oblastiach. Do finále sa dostali stroje štrnástich súťažiacich tímov. Vo výbere sa nachádzajú miniatúrne helikoptéry a bezpilotné lietadlá, vybavené senzormi.
"Technológia hrá u nášho vojska významnú úlohu. Väčšinou na nej stojí rozdiel medzi úspechom a zlyhaním - a niekedy medzi životom a smrťou. Chceme vyvinúť polo-autonómne systémy, ktoré dokážu odhaliť, identifikovať, monitorovať a upozorniť na rozličné hrozby v mestskom prostredí," uviedol minister pre nákup obranného zariadenia Lord Drayson. Víťaz súťaže získa cenu R.J. Mitchella, "otca stíhačky Spitfire" z 2. svetovej vojny a zároveň financovanie z ministerstva obrany. Do projektu sa zapojilo 23 firiem a výskumných inštitúcií.
Dejiskom súťaže bude armádne tréningové centrum pri Salisbury. V simulácii mestskej zástavby budú stroje súťažiacich tímov odhaľovať vojenské hrozby. "Potenciálne hrozby budú rozdelené do štyroch kategórií: výbušnina, ostreľovač, ozbrojené vozidlo a rebeli v polovojenských uniformách so zbraňami," povedal Mike Martin, predseda rozhodujúcej komisie. Dodal, že víťazným tímom sa nemusí stať nevyhnutne ten, ktorého stroj identifikuje správne všetky hrozby. Napríklad diaľkovo ovládané vozidlo v súťaži stratí body, pokiaľ bude potrebovať povel od živého operátora. "Stroj, ktorý bude plne samostatný - iba ho spustíte, odíde, splní misiu, vráti sa a oznámi jasne, že hrozbou je X,Y,Z - získa maximum bodov," vysvetlil Martin. Informáciu zverejnil internetový portál news.bbc.co.uk.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 00:24