StoryEditor

Nosná sieť pre utajované skutočnosti za 1,2 mld. Sk

03.11.2007, 11:33
Autor:
TASRTASR
Vybudovanie nosnej siete pre utajované skutočnosti by malo predbežne stáť okolo 1,198 miliardy korún. Predpokladá to Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) vo svojej vypracovanej štúdii, ktorú predložil na pripomienkové konanie.

Do tejto položky spadá napríklad vytvorenie centrálneho úložiska dát, kľúčového hospodárstva, ústredného manažmentu a monitoringu prenosovej siete, ako aj mobilných pracovísk.

V súčasnosti neexistuje na Slovensku prenosový systém pre utajované informácie, ktorý by poskytol účastníkom komplexné bezpečné služby na primeranej technickej úrovni. "SR taktiež nemá prepojené národné komunikačné a informačné systémy so systémami NATO a EÚ, ktoré spracovávajú a prenášajú utajované skutočnosti," uvádza sa v materiáli NBÚ. Tieto systémy končia väčšinou na koncových počítačoch rôznych ústredných orgánov štátnej správy. "V dôsledku toho môže trvať aj niekoľko dní, kým centrálny register, ktorý zo zákona eviduje všetky doručené zahraničné utajované skutočnosti, ich reálne zaeviduje," pripomína NBÚ.

Vybudovaná nosná sieť bude mať takú úroveň bezpečnosti, ktorá zodpovedá medzinárodným štandardom. Jej následné vybavenie elektronickou registratúrou umožní udržať kontrolu nad elektronickými utajovanými informáciami v podmienkach požadovaných národnou legislatívou a štandardmi EÚ a NATO. Zriadenie takejto siete výrazne zníži náklady na výmenu predmetných informácií pri zabezpečení vysokého stupňa bezpečnosti komunikácie.

Bola by súčasťou vládnej siete GOVNET, pričom jej prevádzku by naďalej zabezpečoval Úrad vlády SR a správu šifrových zariadení NBÚ. Podľa neho by spracovanie úvodného projektu, týkajúceho sa vytvorenia predmetnej siete, malo vyjsť na 5,1 miliónov korún. Jej využitie bude mnohostranné. Okrem prenosu utajovaných dát sa ňou vytvoria možnosti pre realizáciu komunikačnej siete boja proti terorizmu, utajovanú komunikáciu vládnych a ústavných činiteľov, prenos dokumentov súvisiacich s previerkovým procesom, ako aj chránené dorozumievanie v krízových situáciách.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 04:50