StoryEditor

Kto robí pre poslancov? Aj príbuzní

27.12.2007, 23:00

Rodinkárstvo, známosti či predchádzajúce pracovné vzťahy. Aj to sú motívy nejedného poslanca Národnej rady SR pri výbere toho správneho asistenta. Ide pritom o pomerne lukratívne miesta - asistenti mesačne zarobia 80 percent platu poslanca, čo je dnes zhruba 45-tisíc korún. Každý rok ide na asistentov približne šesť a pol milióna korún. Tento inštitút pritom zaviedli poslanci pred šiestimi rokmi. Dovtedy zvládli svoju prácu sami.

Z firmy do parlamentu
Poslancovi za Smer-SD Tiborovi Glendovi plní asistentské služby členka dozornej rady mestského podniku Službyt Nitra Renáta Kolenčíková. Práve Glenda bol pred nástupom do verejnej funkcie konateľom tejto spoločnosti. Ako verejný funkcionár viac nemôže vystupovať v mene Službytu - v čase, keď sa vzdal tejto funkcie, však HN potvrdil, že spoločnosti bude pri prípadných problémoch radiť aj naďalej. "Nejaké obdobie som tam predsa prežil." Poslankyni Smeru-SD Jane Laššákovej zas krátko asistovala dcéra niekdajšieho parlamentného kolegu Milana Murgaša, dnes banskobystrického župana. Kvality mladej študentky práva Lindy Murgašovej podľa Laššákovej však nijako neovplyvňoval fakt, že je jeho dcérou. "Za asistenta musíte mať niekoho, komu dôverujete." Po tom, čo skončila vysokú školu, však od Laššákovej odišla. "Uprednostnila nové zamestnanie, ktoré si našla," hovorí Laššáková.

Silní hráči v pozadí
Asistentka Viliama Jasaňa (Smer-SD) Hana Slávičková je zas spolupracovníčkou niekdajšieho poradcu Smeru a úspešného podnikateľa Fedora Flašíka. Slávičková sedí v dozornej rade Flašíkovej reklamnej spoločnosti Donar Slovakia, ale aj v akciovke Prvá Lobbing. Flašík už pritom nemá taký vplyv na stranu premiéra Roberta Fica ako kedysi. Jasaň hovorí, že táto súvislosť mu neprekáža. "Moju asistentku som si vybral, keď pracovala na centrále Smeru. Robili sme spolu aj nejaké akcie."
Podľa medializovaných informácií ďalším dvom poslancom Smeru asistujú príbuzní šéfa Zväzu ľadového hokeja Juraja Širokého. Práve jeho opozícia zvykne označovať za finančného mecenáša Smeru. Poslankyni za Smer Darine Gabániovej asistuje Širokého nevesta Jana, jej straníckemu kolegovi Ľubošovi Martinákovi zas Širokého dcéra Dana. Gabániová pritom tvrdila, že svoju asistentku poznala ešte skôr, ako sa vydala do rodiny Širokých.

Upratali najvernejších
Minulá vláda, najmä poslanci za SDKÚ-DS, zas v asistentských miestach našli spôsob, ako "upratať" svojich najvernejších. Bývalá riaditeľka kancelárie na Úrade vlády SR Viktória Jančošeková robí dnes asistentku expremiérovi Mikulášovi Dzurindovi. Bývalému šéfovi rezortu financií Ivanovi Miklošovi (SDKÚ-DS) zas asistuje Günther Furin - predtým poradca na ministerstve financií. Expremiérov poradca pre šport Jozef Tokoš dnes radí poslancovi SDKÚ-DS Ľubošovi Micheľovi. Svojho najbližšieho spolupracovníka si do parlamentu priniesol aj poslanec KDH Vladimír Palko. Asistenta mu robí bývalý riaditeľ kancelárie rezortu vnútra Vladimír Pčolinský, keď bol ministrom vnútra Palko.

Viacerí poslaneckí asistenti sa ocitli na nezvoliteľných miestach straníckych kandidátok:
Alojz Engliš (22. miesto na kandidátke ĽS-HZDS) asistuje poslancovi ĽS-HZDS Pavlovi Džurinovi
Anton Martvoň (150. miesto na kandidátke Smer-SD) - Branislav Bačík (Smer-SD)
Katarína Štefunková (79. miesto na kandidátke Smer-SD) - Renáta Zmajkovičová (Smer-SD)
Daniel Gelien (138. miesto na kandidátke ĽS-HZDS) - Zdenka Kramplová (ĽS-HZDS)
Imrich Žiga (146. miesto na kandidátke SDKÚ-DS) - Stanislav Janiš (SDKÚ-DS)
Jarmila Baková (48. miesto na kandidátke SDKÚ-DS) - Alexander Slafkovský (SDKÚ-DS)
Eva Jaššová (66. miesto na kandidátke SNS) - Marta Damborská (SNS)
Slavomír Mihálik (70. miesto na kandidátke SNS) - Ján Chrbet (SNS)
Pavol Gurega (30. miesto na kandidátke KDH) - Monika Gibalová (KDH)
Ján Gabčo (42. miesto na kandidátke KDH) a Ferdinand Turinič (55. miesto KDH) - Peter Gabura (KDH)
Michal Bak (107. miesto na kandidátke KDH) - Stanislav Kahanec (KDH)
Zsolt Király (51. miesto na kandidátke SMK) - Klára Sárközy (SMK)
Peter Farkas (95. miesto na kandidátke SMK) - Ivan Farkas (SMK)

Čo zahŕňa práca asistenta poslanca NR SR:
- pripravujú podklady na rokovanie výborov NR SR a pléna, radia so zákonmi
- zabezpečujú administratívu, kontakty s verejnosťou, organizujú poslancom čas
- spravujú poslanecké kancelárie v Národnej rade SR
- prislúcha im 80 percent platu poslanca, čo je dnes zhruba 45-tisíc korún. Pokiaľ má poslanec viac asistentov, táto suma sa rozdelí medzi celý asistentský tím

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 06:23