StoryEditor

Vedci pátrajú po nových formách života

29.01.2008, 12:25
Autor:
SITASITA

Zabezpečenie nových dôkazov o okysličovaní oceánov spôsobenom globálnym otepľovaním a objavenie nových živočíšnych druhov, to sú hlavné ciele tímu pozostávajúceho z takmer troch desiatok vedcov, ktorý sa v utorok vydal k severnému pobrežiu Antarktídy. Ide o súčasť projektu, prostredníctvom ktorého si vedci dali za cieľ podrobne zmapovať pobrežie a pobrežné vody ľadového kontinentu, na ktorého konci by mal okrem iného vzniknúť podrobný súpis všetkých foriem života obývajúcich túto oblasť.
Do projektu sú zaangažovaní vedci z 23 krajín a bude pozostávať z jedenástich výprav do antarktických vôd. Prvú plavbu, na ktorej sa zúčastňuje 26 vedcov z Nového Zélandu, Spojených štátov amerických a Talianska, v utorok "odprevadila" na vodu novozélandská premiérka Helen Clarková.
Plavba potrvá dva mesiace a vedci počas nej plánujú zmapovať podmorský život a stavbu morského dna v až 4000-metrových hĺbkach, často na miestach, kam sa ešte človek nedostal. Údaje, ktoré zozbierajú, podľa Clarkovej "pomôžu pri prijímaní rozhodnutí v oblastiach týkajúcich sa životného prostredia, ako je napríklad otázka zmien klímy a ich dopadu na ekosystém oceánu".

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 17:40