StoryEditor

Pre podnikateľov bude euro podľa NBS výhodné

06.01.2008, 10:20
Autor:
TASRTASR
Prevažná väčšina slovenských podnikateľov sa na euro teší a uvedomuje si, že to bude pre nich výhodné. Verím, že aj keď zavedenie eura nevítajú úplne všetci, tak ich je väčšina...

..., uviedol na fóre Zväzu elektrotechnického priemyslu SR vedúci odboru výskumu NBS a zároveň vedúci pracovného výboru pre komunikáciu zavedenia eura v SR Martin Šuster.

Na jednej strane SR teraz potrebuje splniť všetky maastrichtské kritériá, aby ju európske inštitúcie medzi seba prijali. "Euro je výhodné pre nás a chceme ho zaviesť. Druhá vec je, či nás klub prijme medzi seba, na čo si stanovili kritériá, ktoré sa nám možno páčia, možno nie, ale splniť ich musíme," konštatoval Šuster.

Euro sa má podľa plánu stať na Slovensku realitou 1. januára 2009 v hotovostnom aj v bezhotovostnom obehu. V hotovosti sa ešte 16 dní bude dať platiť aj slovenskými korunami, ale vydávať sa bude už iba v eurách. Podnikateľom Šuster poradil: "Ak máte prevádzku, kde chodia zákazníci platiť hotovosťou, tak sa treba pripraviť na to, že od 1. resp. 2. januára 2009 môžu ľudia stále ešte platiť v korunách, ale vy ako podnikatelia musíte mať nachystané eurá, aby ste im ich vydávali." Pripomenul, že po tomto období bude pokračovať duálne zobrazovanie cien. Hlavnou menou však bude euro prepočítané na koruny, aby si ľudia mohli porovnať, či sa cena nezvýšila, ak áno, tak o koľko.

Koruny, ktoré ľudia nestihnú minúť počas duálneho obehu, teda počas 16 dní, budú môcť bezplatne vymeniť v bankách - mince 6 mesiacov a bankovky po celý rok 2009, ale v NBS mince ešte 5 rokov a bankovky donekonečna. "Aj keď po 20 rokoch nájdete poklad zakopaný na záhrade a donesiete ho do NBS, presne tým istým kurzom, ktorý sa v lete tohto roka určí, ho budete môcť vymeniť za eurá," upozornil Šuster.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 02:26