StoryEditor

Fronc: Preteky v predkladaní školských zákonov považujem za nezmyselné

16.08.2007, 13:35
Autor:
TASRTASR

Preteky v tom, či nový školský zákon predloží skôr Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) alebo Slovenská národná strana (SNS), by nemali žiadny zmysel. Pre TASR to v reakcii na vyjadrenie prvej podpredsedníčky SNS Anny Belousovovej, podľa ktorej sa KDH s návrhom nového školského zákona poponáhľalo, aby predbehlo návrh ministerstva školstva, povedal podpredseda KDH Martin Fronc.
"Minister zatiaľ len reaguje na našu iniciatívu, pokiaľ ja viem, pôvodne to ani v októbri nemal v pláne," uviedol Fronc na margo iniciatívy ministra školstva Jána Mikolaja (SNS), ktorý chce návrh zákona o výchove a vzdelávaní (školského zákona) predložiť na októbrovej schôdzi parlamentu. KDH predloží návrh z dielne Martina Fronca už v septembri. Ide pritom o normu, ktorá je pre prácu základného a stredného školstva kľúčová.
Fronc dodal, že návrh školského zákona predložil parlamentu už v minulom volebnom období, len sa o ňom napokon nerokovalo. "Robil som viacero konferencií, stretnutia s učiteľmi, bola verejná diskusia, boli predložené tézy, boli v učiteľských novinách zverejnené a diskutované podstatné myšlienky školských zákonov v rôznych európskych krajinách, aby bol kompletný obraz o tom, ako školstvo v Európe vyzerá a čo by sa mohlo a malo urobiť u nás," povedal Fronc s dodatkom, že k návrhu, ktorý aktuálne pripravuje ministerstvo školstva, mu podobná diskusia chýba.
Fronc dodal, že by bol rád, ak by parlament jeho návrh schválil, lebo ide "o dobrú vec", nerobí si však ilúzie o správaní koaličných poslancov. "Zatiaľ to tam ´osemdesiatpäťka´ všetko valcuje," vysvetlil. Napriek tomu dúfa, že predložením návrhu znovu otvorí verejnú diskusiu na tému školského zákona a niektoré ustanovenia sa napokon môžu dostať aj do koaličného návrhu, ktorý má šancu na schválenie. "Veľmi sa obávam, aby sa nepresadila predstava jednotnej školy, modelu, ktorý tu fungoval v minulosti a k čomu zatiaľ všetky kroky tejto vlády smerujú - k centralizácii a unifikácii všetkého," uzavrel Fronc.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 17:50