StoryEditor

Boj veľkých o Kosovo sa začal

19.12.2007, 18:35
Svet je opäť rozdelený na dva tábory. Tentoraz však nejde o novú studenú vojnu, ale o "veľkú bitku" za osud juhosrbskej provincie Kosovo.
Rokovania „trojky“ USA, Rusko a EÚ, ktorá mala so Srbmi a s kosovskými Albáncami nájsť riešenie, skrachovali, k slovu sa dostala včera Bezpečnostná rada OSN.

Napätie a obavy
Očakáva sa od nej, že by mohla nájsť kompromis. Aj rada je však rozdelená. Podobne ako obyvatelia provincie. Jedna skupina na čele s USA podporuje jednostranné vyhlásenie nezávislosti Kosova. Druhá na čele s Ruskom, ktoré podporuje Srbov, je proti. Slovensko ako nestály člen Bezpečnostnej rady zatiaľ nechce uznať samostatnosť provincie, ak jednostranne vyhlásil nezávislosť. To sa však podľa šéfa našej diplomacie Jána Kubiša môže časom zmeniť.

Aj keď 10. decembra, keď sa skončili rokovania medzi Belehradom a Prištinou za asistencie „trojky“, Kosovo nezávislosť nevyhlásilo, napätie stúpa najmä v mestách, kde žijú vedľa seba kosovskí Albánci a Srbi. Symbolom takto rozdeleného mesta je Kosovská Mitrovica. Kedysi tam obe etniká žili spoločne vedľa seba. Dnes ich striktne delí od seba rieka Ibar. Srbi, ktorí tam žijú, nechcú o odtrhnutí od Srbska ani počuť. „Ja som z Obiliča, bolo tam 10-tisíc Srbov a desať percent Albáncov. Teraz sú tam len Albánci. A to spôsobila Európa, a vy sa do nej taktiež počítate. Kosovská Mitrovica musí zostať tak, ako je. My tu, vy tam, a inak to byť nemôže. Spoločne to nejde,“ hovorí Milan Bojkovič, ktorý má v meste obchod.

Na druhej strane rieky zase pán Ibrahim verí, že Kosovo raz bude nezávislé. „Nesmie sa bojovať, a potom bude lepšie. Nezávislosť príde určite.“

Patová situácia?
„Časovaná bomba“ s nápisom Kosovo tak tyká ďalej. „Mocní sveta“ zatiaľ nenašli kompromisné riešenie, ktoré by vyhovovalo obom stranám. Podľa analytika Oskara Krejčího však treba pokračovať v rokovaniach. „Možností je veľa, ale všetky sú ťažké,“ povedal pre HN Krejčí.


Viac o téme nájdete v štvrtkových
Hospodárskych novinách.
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 08:48