StoryEditor

Gross je bohatý a vraj čistý

15.10.2007, 00:00
Bývalý český premiér Stanislav Gross sa stal zo dňa na deň milionárom a tentoraz vraj niet pochybností o tom, že k majetku viac ako 75 miliónov českých korún (v prepočte 91,62 milióna Sk) prišiel legálnou cestou.

"Dúfam, že preverovanie bude rýchle a že aj médiá, ktoré nechcú pripustiť, že som mohol urobiť veľký, výhodný a čistý obchod, budú rešpektovať jeho prípadné závery," odkázal koncom uplynulého týždňa siedmej veľmoci Gross.
Bývalému sociálnodemokratickému premiérovi to však uverí málokto. Doteraz totiž nebol vyjasnený ani zdroj jeho pochybnej investície 1,2 milióna korún, vďaka ktorej prišiel pred tromi rokmi k bytu a ktorá ho stála premiérske kreslo.
Hoci vtedy vyslovil pamätné slová, že je "krištáľovo čistý a ani krištáľ krištáľovejšie čistejší byť nemôže", stále neobjasnil, akým spôsobom prišiel na jar k 31-percentnému balíku akcií jedného z najvýznamnejších českých obchodníkov s elektrinou Moravia Energo, ktoré pred uplynulým víkendom predal so ziskom približne 75 miliónov českých korún spoločnosti Arca Bohemia Capital slovenského finančníka Pavla Krúpu. Je síce isté, že Gross má vo vrecku konečne krištáľovo čisté peniaze, no transakciu preveruje polícia a na krku má aj trestné oznámenie. To podal prevádzkovateľ internetového Centrálneho registra dlžníkov, pretože vraj Gross pri transakcii zneužil informácie, ktoré mal ešte ako predstaviteľ štátu k dispozícii. A to nie je vylúčené. Vylúčené nie je ani to, že bleskový obchod nebol šťastnou náhodou, ale dopredu sa pripravil.
Pozadie kauzy
Začiatkom septembra český týždenník Euro priniesol "nevinnú" informáciu o tom, že sa Gross a jeho manželka Šárka stali majiteľmi minoritného podielu 31 percent akcií spoločnosti Moravia Energo, v ktorej je majoritným vlastníkom spoločnosť českého multimiliardára Tomáša Chrenka. Spoločnosť založili Czechpol a Třinecké železárny, ktoré tak získavali cez Moraviu Energo lacnú elektrinu z Poľska.
Odhady hovorili o tom, že Grossova necelá tretina akcií mala mať cenu asi 300 miliónov korún, Krúpa tvrdí, že cenu celej spoločnosti odhaduje na 700 až 800 miliónov, ale Gross určite tretinovú cenu od neho za akcie nedostal.
31-percentný podiel mal pritom Gross kúpiť za 25 miliónov už na jar od Roberta Sýkoru, ktorý práve opúšťal strategické miestečko námestníka ministra priemyslu Miroslava Grégra. Sýkora odmieta, že by zneužil svoje postavenie na poskytnutie dôverných informácií a že by Grossovi radil. To tiež uverí málokto, veď v rokoch 2003 až 2004, keď bol Gross ešte vicepremiérom a krátko pred tým, ako nahradil Vladimira Špidlu v premiérskom kresle, bol Sýkora práve Grossovým poradcom v otázkach hospodárskej politiky. A už vtedy sa Sýkora orientoval na energetiku.
Odkiaľ však získal Sýkora akcie, nie je známe, všetky sú totiž na doručiteľa. Ani Gross do tejto záležitosti nevniesol veľa svetla, lebo vraj ide o "obchodné tajomstvo". Hocako, nákup spolufinancovala slovenská pobočka českej finančnej a poradenskej firmy Key Investments, od ktorej si Gross zobral 13-miliónový úver. Po tom, čo na ňu zatlačil sám Chrenek, inak tiež jej klient, aby požiadala Grossa o predčasné splatenie (čím by Grossove akcie sám získal), sa expremiér ocitol v ohrození. Chrenkovu ponuku znejúcu na 26 miliónov odmietol a záchranou sa mu na poslednú chvíľu stal "ďalší priateľ" Richard Kučík, spoluzakladateľ Czechpolu. Ten dopomohol k tomu, že si s Arcou Bohemia Capital "tľapli" na sto miliónov. "Je to prosperujúca firma, ide o dlhodobú stratégiu," reagoval Krúpa pre českú tlač.
Grossove kalkulácie
Samozrejme, stále existujú nejasnosti, prečo a za čo Gross akcie firmy kúpil. Či chcel len rýchlo zbohatnúť na následnom predaji, alebo počítal s dividendami, alebo chcel len docieliť "krištáľovú čistotu" svojich dovtedajších peňazí. Ako koncipient advokátskej kancelárie mohol k sume 12 miliónov korún, ktoré okamžite zložil, len ťažko prísť.
Podľa Chrenka, ktorého spoločnosť Enias vlastní až 69 percent Moravia Energo, počítal Gross najmä s dividendami. Spoločnosť sa však už skôr dohodla na tom, že dividendy vyplácať nebude a všetok zisk pôjde na rozvoj firmy.
"Keby sa pred kúpou akcií s nami stretol, vedel by, že týmto spôsobom nezarobí," povedal Chrenek pre český denník Právo. Hoci mal o akcie eminentný záujem, vraj len preto, že Gross komplikoval spoločnosti život. "Prvé valné zhromaždenie zablokoval, počas druhého jeho právna kancelária hlasovala proti všetkým návrhom, prípadne vznášala protest," tvrdí Chrenek. No pravdou je, že spomínané akcie sú verejne neobchodovateľné a majiteľovi neumožňujú blokovať rozhodnutie správnych orgánov.
Gross tým preto mohol sledovať iný záujem. Pretože, hoci tvrdí, že na všetko má bankové výpisy, ktoré už má polícia k dispozícii, len ťažko sa dá uveriť, že za taký krátky čas (od požiadania Key Investments o predčasné splatenie dlhu po predaj podielu) bolo k dispozícii sto miliónov korún. Skôr sa vnucuje otázka, že obchod sa pripravoval dlhšie a Gross bol len jedným z hráčov.

Ako sa stal Gross bohatým
- na jar kúpil 31-percentný podiel spoločnosti Moravia Energo od svojho bývalého poradcu na ministerstve Roberta Sýkoru, za ktorý zaplatil 25 miliónov českých korún, zadlžil sa v Key investments
- na dividendách nezarobil, pretože mu to neumožnil majoritný vlastník Moravia Energo
- keďže veriteľ žiadal okamžité splatenie úveru, Gross predal podiel za 100 miliónov korún slovenskému finančníkovi Pavlovi Krúpovi

01 - Modified: 2003-06-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Smrteľné horúčavy 02 - Modified: 2003-06-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Bojachtivý taliansky minister
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 16:47