StoryEditor

Mušarráf podporu nepoužíva na boj proti al-Kájde, tvrdia senát

11.11.2007, 08:06
Poprední demokratickí senátori v sobotu vyzvali prezidenta Georgea W. Busha, aby hľadal "efektívnejšiu" stratégiu pre Pakistan, Afganistan a al-Kájdu po "hlboko znepokojivých" rozhodnutiach pakistanského prezidenta Parvíza Mušarráfa.

Mušarráfovo rozhodnutie pozastaviť platnosť ústavy a vyhlásiť výnimočný stav "vyvoláva veľmi znepokojivé otázky nielen v súvislosti s politikou (americkej) administratívy voči Pakistanu, ale aj z hľadiska celkovej stratégie národnej bezpečnosti," píše sa v liste podpísanom šéfom demokratickej väčšiny v Senáte Harrym Reidom a jeho kolegami.

Kritika demokratov prichádza v čase, keď Bush v sobotu ocenil Mušarráfa ako silného spojenca v boji proti terorizmu a vyhlásil, že nemá dôvod spochybňovať sľuby pakistanského lídra o postupnom návrate jeho krajiny k demokratickému systému. Okrem Mušarráfových krokov, ktoré Pakistan "odklonili" od demokracie, senátori zdôraznili aj jeho neúspešný postup pri riešení otázky al-Kájdy - ktorá sa "zregenerovala" do stavu pred 11. septembrom 2001, a to i napriek 10 miliardám finančnej pomoci USA - tvrdia demokrati. Mušaráffovo "rozhodnutie využívať políciu, vojsko a tajné služby proti svojim politickým oponentom namiesto teroristov priamo podkopáva boj proti Talibanu a al-Kájde," napísali senátori.

Od roku 2001 dosiahla finančná podpora Washingtonu výšku 9,6 miliardy dolárov bez ďalších 800 miliónov, ktoré vláda od Kongresu požaduje za súčasný rozpočtový rok.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
24. máj 2024 18:26