StoryEditor

Predseda NS SR presadzuje zjednotenie rozhodovacej činnosti súdov

20.06.2007, 13:55
Autor:
TASRTASR

Možnosti čo najúčinnejšieho zjednotenia rozhodovacej činnosti súdov a súdnej praxe boli ústrednou témou dnešnej besedy predsedu Najvyššieho súdu (NS) SR Milana Karabína s vedením Krajského súdu (KS) v Prešove. Zúčastnili sa na nej aj členovia grémií KS a okresných súdov (OS) v kraji.
Ako sa Karabín pred novinármi vyjadril, cieľom jeho stretnutia na prešovskom KS, ale aj na iných KS v SR je nabádať sudcov, aby sa dosiahol stav, keď verejnosť bude vedieť predvídať súdne rozhodnutia. "Rovnaké trestné veci musia byť súdmi rovnako posúdené," konštatoval predseda NS. Podľa neho to je znakom nezávislého súdnictva, bez ktorého niet právneho štátu. Okrem toho túto prax zaujatia jednotného stanoviska požaduje zákon o súdoch účinný od 1. septembra 2004. V tomto záujme sa musí zintenzívniť aj vzájomná komunikácia medzi grémiami nižších súdov a kolégia NS SR. Priamym dôsledkom by malo byť rýchlejšie konanie súdov.
Predseda NS označil KS v Prešove z hľadiska kvality rozhodnutí za jeden z najlepších na Slovensku, pritom nefunguje v dobrých podmienkach. Chýbajú mu aj sudcovia, ani jeden jeho senát nie je kompletný. Ako Karabín poznamenal, jedinú možnosť pomôcť má len v tom, že dočasne - na rok - pridelí sudcu z niektorého OS na KS. Osobitne sa však predseda NS venuje aj problematike OS v sídle KS, ktorých postavenie je veľmi špecifické.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
09. máj 2024 01:36