StoryEditor

Gašparovič: Vojenčina prinášala mladým mužom kondíciu

23.12.2005, 07:00
Autor:
TASRTASR

Prezident a hlavný veliteľ ozbrojených síl Ivan Gašparovič si naďalej stojí za svojím vyjadrením, že každý poriadny chlap by mal prejsť vojenčinou.
Základná vojenská služba prinášala mladým mužom podľa neho kondíciu. "Pokiaľ ide o ten fyzický fond mladých ľudí, myslím si, aj keď nemusia všetci so mnou súhlasiť, keďže armáda bola určitý dril, ako sa hovorí, predsa len chlapcom niečo dala na kondícii do budúceho života," povedal dnes pred novinármi Gašparovič. Priznáva, že vojenská služba mu priniesla veľmi veľa, aj kondične.
Dynamika vývoja aj v ozbrojených silách speje však podľa prezidenta niekde inde a v rámci globalizácie celého sveta je profesionálna armáda oveľa spoľahlivejšia. "A preto sa tomu nebránim," vyhlásil Gašparovič.
Prezident vlani krátko po nástupe do úradu sa s nadľahčením vyjadril, že ho mrzí koniec povinnej vojenskej služby. "Každý poriadny chlapec, ak chce byť poriadnym chlapom, tak by mal prejsť základnou vojenskou službou," povedal vtedy najvyšší ústavný činiteľ.
Gašparovič bol na vojne ako vysokoškolák a v uniforme strávil 14 mesiacov, v zálohe má podplukovnícku hodnosť.
Dnešným odchodom posledných "záklaďakov" do civilu sa na Slovensku skončila éra povinnej vojenskej služby a Slovensko bude mať iba profesionálne ozbrojené sily.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
14. máj 2024 11:56