StoryEditor

Socha M. R. Štefánika sa po 55 rokoch vrátila do Levíc

04.05.2007, 16:42
Autor:
TASRTASR

Socha Milana Rastislava Štefánika sa po 55 rokoch vrátila do Levíc. Od dnešného dňa je umiestnená v mestskom parku, ktorý je pomenovaný práve po generálovi Štefánikovi.
Autorom bronzovej sochy je akademický sochár Marek Mikloš. Na vyhotovení 240 centimetrov vysokej a 560 kilogramov vážiacej sochy pracoval dva roky. Celkové náklady na výrobu monumentu vo výške 2,4 milióna Sk financovala Matica slovenská. Časť peňazí pochádzala z verejnej zbierky, ktorú Matica zorganizovala v rokoch 2005 a 2006. Počas dvoch rokov sa podarilo vyzbierať sumu 560 tisíc Sk. Mesto Levice do nej prispelo sumou 200 tisíc Sk. "Do zbierky sa zapojili fyzické i právnické osoby nielen z Levíc ale aj okolia. Som rád, že sa socha Štefánika vrátila do Levíc i preto, že v súčasnosti v meste nie je žiadna socha významnej slovenskej osobnosti okrem reliéfov Štefana Moyzesa a Antona Bernoláka na Dome Matice slovenskej," uviedol riaditeľ Domu MS Vincent Mozdík.
Bronzová socha Milana Rastislava Štefánika v nadživotnej veľkosti bola prvýkrát odhalená na vtedajšom Námestí republiky v Leviciach 4. mája 1932 pri príležitosti výročia tragickej smrti generála Štefánika. O šesť rokov neskôr ju však odstránili a odviezli do Nitry. O necelých desať rokov sa znovu vrátila do Levíc. Dlho tam však nevydržala. "Štefánik vtedajšiemu režimu nevyhovoval. V roku 1952 prišiel jedného dňa traktor, strhol sochu a odtiahol ju. Takmer nič sa z nej nezachovalo," priblížil osud monumentu Mozdík.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 23:40