StoryEditor

Trnavčanky nemajú záujem o preventívne vyšetrenia na mamografe

17.05.2007, 14:56
Autor:
TASRTASR

Trnavskému regiónu patria posledné miesta v počte absolvovaných preventívnych vyšetrení prsníka na mamografe v kategórii žien nad 40 rokov. Skúsenosti s nízkym záujmom o túto službu majú všetky zdravotné poisťovne. Najnovšie aj poisťovňa Dôvera, ktorá už druhý mesiac ponúka svojim klientkam nový preventívny program Mamografy. S ním sa môžu pacientky zúčastniť na vyšetrení za zvýhodnených podmienok. Jedným z nich je skrátenie čakacej doby na maximálnych pätnásť dní.
"Napriek tomu ich v našich troch zmluvných zdravotníckych pracoviskách zatiaľ zaevidovali zo všetkých siedmich okresov Trnavského kraja iba osemnásť z relevantných viac ako 6 tisíc pacientiek nad 40 rokov," konštatovala dnes na stretnutí s novinármi projektová manažérka pre službu Mamografy Zuzana Zúbeková. Z toho v Dunajskej Strede prišla jedna pacientka, v Skalici dokonca žiadna a zostatok absolvoval vyšetrenie prsníkov v Trnave na Inštitúte zobrazovacej diagnostiky.
"Je to pre mňa veľké a nemilé prekvapenie," konštatoval jeho vedúci lekár Peter Bořuta. A to napriek tomu, že onkologická situácia je podľa neho v Trnavskom kraji veľmi zlá. "Predpokladali sme, že nárast žiadostí po zaujímavej ponuke Dôvery ani nezvládneme, ale opak sa ukázal byť pravdou," povedal. V tom istom období v Košickom kraji vyšetrili 190 a Banskobystrickom 120 pacientiek. Bořuta konštatoval, že u žien nad 40 rokov zaváži najmä strach pred možným pozitívnym výsledkom a preto vo veľkej miere radšej ani na vyšetrenie nejdú, aj keď si sami nahmatajú niečo v prsníku. Inštitút, ktorý sídli v priestoroch Mestskej polikliniky, pritom poskytuje diagnostiku na špičkovej úrovni, jeho zariadenia spĺňajú najprísnejšie kritériá. Skoré zachytenie prípadného ochorenia dáva pacientke až 90-percentnú nádej na prežitie a vyliečenie.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 13:48