StoryEditor

Košice chcú byť európskym mestom kultúry

29.09.2006, 19:34
Autor:
TASRTASR

Významná časť historického jadra Košíc pri Dóme sv. Alžbety sa po päťmesačnej rekonštrukcii opäť skvie v plnej kráse. Súčasťou slávnostného odovzdávania náročnej prestavby bolo oznámenie, že mesto sa bude uchádzať o slovenskú nomináciu v súťaži o Európske hlavné mestá kultúry.
Okolie gotickej katedrály dostalo novú dlažbu, chodníky i verejné osvetlenie. Vďaka reflektorom osadeným v dlažbe a rekonštruovanému strešnému systému nasvietenia môžu Košičania i návštevníci mesta od dnešného večera vidieť chrám v pôsobivom svetle.
Rekonštrukcia jadra historického centra sa začala v apríli a celkovo si vyžiadala náklady vo výške 21,3 milióna korún. Ovplyvnil ju aj archeologický výskum, ktorý odhalil stredovekú minulosť okolia Dómu. Súčasťou novej dlažby sa stali stavebné prvky zhotovené z originálnych fragmentov pochádzajúcich z archeologického nálezu. Upozorňujú na pôdorys dnes už neexistujúcej neskorogotickej kaplnky sv. Jozefa z 15. storočia i múr cintorína, kde sa pochovávalo od stredoveku do konca 18. storočia.
"Košickej verejnosti i návštevníkom mesta dnes môžme predstaviť malé dielo, ktoré zaujímavým spôsobom obohatí, oživí a akoby vytvorí novú dimenziu priestoru, ktorý je z pohľadu histórie a kultúry mesta veľmi zaujímavý," konštatoval dnes na stretnutí s novinármi primátor mesta František Knapík.
O meste kultúry rozhoduje Rada EÚ na základe odporúčania Európskej komisie, pričom podľa upravených pravidiel od roku 2009 budú za Európske hlavné mesto kultúry zvolené každý rok dve mestá - jedno z pôvodnej 15-tky EÚ a jedno z nových členských krajín. Slovensku bol spolu s Francúzskom pridelený rok 2013. Počas ročného trvania podujatia dostane výherné slovenské mesto šancu na kultúrny a ekonomický rozvoj. Aj to je podľa košického primátora dôvodom, aby sa pustili do neľahkého súboja o nomináciu. Vnútroštátnu súťaž miest vyhlási ministerstvo kultúry začiatkom roka 2007, ukončenie sa predpokladá koncom júna 2008. Mestá, ktoré sa dostanú do užšieho výberu, potom skompletizujú svoje návrhy a postúpia prihlášky príslušným členským štátom, ktoré ich potom predložia EK. Výberová komisia následne vydá správu o programoch kandidátov v užšom výbere spolu s odporúčaním na vymenovanie jedného mesta, ktoré sa v danom roku stane Európskym hlavným mestom kultúry. Rada EÚ ho má vymenovať štyri roky pred podujatím, čo v prípade Slovenska znamená v roku 2009.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 19:26