StoryEditor

ÚS: NR SR nie je oprávnená zriadiť komisiu, ktorá by preverovala postup NBÚ

02.12.2005, 07:00
Autor:
TASRTASR

Ústavný súd SR dnes zverejnil nález, podľa ktorého ustanovenie zákona č. 215/2004 Z. z. o ochrane utajovaných skutočností, na základe ktorého bola zriadená odvolacia poslanecká komisia, nie je v súlade v Ústavou SR.
"Národná rada SR nie je oprávnená zriadiť takúto komisiu, ktorá by mala navyše pôsobiť aj po skončení funkčného obdobia parlamentu. Toto rozhodnutie je ale poznačené tým, že sú tam dva odlišné hlasy sudcu Babjaka a sudcu Mazáka," uviedol dnes na krátkom brífingu predseda ÚS.
Ako Mazák spresnil, v odlišných stanoviskách obaja vyjadrujú názor, že parlament je oprávnený ustanoviť komisiu, ktorá by preverila a napravila postup Národného bezpečnostného úradu (NBÚ). Podľa Mazáka sa tým odbremeňuje súdna moc, pričom Najvyšší súd SR môže preskúmať rozhodnutie parlamentu.
Podľa väčšinového názoru pléna Ústavného súdu však nie je dôvod, aby NR SR ako orgán s presne vymedzenou ústavnou právomocou zriaďovala takýto správny orgán mimo rámca ústavy. Politický spôsob kreovania komisie, riziko jej nestabilnosti a finančné zabezpečenie podľa ÚS vylučujú, aby mohla fungovať ako štandardný správny orgán, navyše pri takej závažnej činnosti, aká jej je zverená. V odôvodnení nálezu ÚS sa ďalej konštatuje, že preskúmavanie správnych rozhodnutí NBÚ všeobecným súdom predstavuje reálnu a dostatočnú záruku objektívneho a nestranného rozhodovania aj bez vytvorenia nesystémového medzičlánku v podobe komisie.
Rozsiahly návrh na posúdenie ústavnosti vyše dvadsiatky ustanovení zákona o utajovaných skutočnostiach podal na ÚS v auguste 2004 generálny prokurátor SR. Vo väčšine mu ÚS nevyhovel. Zaujímavé je zamietnutie jednej z čiastkových otázok, ktorá sa týkala posudzovania bezúhonnosti osôb uchádzajúcich sa o získanie oprávnenia na prístup k utajovaným skutočnostiam. ÚS tu narazil na problém nekompletného pléna. Hlasovanie v tomto bode sa skončilo 6:5, čo znamená, že sa k nastolenému problému súd nevyjadril a z formálnych dôvodov ho zamietol. "Je to prvý dôkaz, že to nie je len otázka interrupcií a ich ústavnosti, ale otázka aj toho, že v každej jednotlivej veci v konaní o súlade právnych predpisov máme veľké ťažkosti, ak je to zložitá vec a názory členov pléna sa líšia," dodal Mazák.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
16. máj 2024 19:10