StoryEditor

Opouícia nevylučuje spoločného kandidáta na ombudsmana

10.01.2007, 11:47
Autor:
SITASITA

Parlamentné opozičné strany nevylučujú dohodu na spoločnom kandidátovi na post verejného ochrancu práv. Pre agentúru SITA to povedali predsedovia ich poslaneckých klubov.
Stanislav Janiš (SDKÚ-DS) považuje túto otázku za otvorenú, keďže s výnimkou Pavla Kandráča, ktorého opätovnú kandidatúru v utorok odobrilo politické grémium ĽS-HZDS, nie sú známi kandidáti. Janiš poznamenal, že nominácia Kandráča nerešpektuje pravidlo uplatnené pri voľbe prvého ombudsmana, keď túto pozíciu získal opozičný kandidát. "Predpokladal som, že toto pravidlo zostane zachované. Vyzerá to však, že je to pasé, lebo koalícia má na dobré zvyky iný názor," dodal Janiš.
Za otvorenú záležitosť považuje postoj svojich poslancov k voľbe ombudsmana aj šéf klubu SMK Gyula Bárdos. "Ešte sme sa v SMK nerozhodli, nevylučujem dohodu opozície na spoločnom kandidátovi," povedal pre SITA.
KDH podľa predsedníčky poslaneckého klubu Márie Sabolovej zatiaľ nemá oficiálneho kandidáta, vo štvrtok by mali o tejto téme v klube rokovať. K doteraz jedinému známemu kandidátovi sa nechce vyjadrovať. Spoločného kandidáta opozície takisto považuje za reálnu možnosť.
Poslanci budú voliť nového ombudsmana na februárovej schôdzi parlamentu. Rozhodol o tom predseda parlamentu Pavol Paška vzhľadom na to, že súčasnému verejnému ochrancovi práv Kandráčovi sa končí 27. marca funkčné obdobie. Návrhy kandidátov na ombudsmana treba podať predsedovi parlamentu do 18. januára do 16:00.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
04. máj 2024 07:31