StoryEditor

Dzurinda dnes hovoril s biskupom Balážom o zmluve o výhrade vo svedomí

01.02.2006, 18:47
Autor:
TASRTASR

Predseda vlády SR Mikuláš Dzurinda prijal dnes popoludní na Úrade vlády SR podpredsedu Konferencie biskupov Slovenska (KBS), banskobystrického diecézneho biskupa Mons. Rudolfa Baláža.
Hlavnou témou rozhovoru bola pripravovaná Zmluva medzi SR a Svätou Stolicou o práve uplatňovať výhradu vo svedomí. Stretnutie sa uskutočnilo na žiadosť biskupa Baláža.
Premiér Dzurinda po skončení rozhovoru novinárov informoval, že dostal list biskupov týkajúci sa uvedenej zmluvy, na ktorý samozrejme odpovie. Na stretnutí s biskupom Balážom premiér podľa vlastných slov neskrýval, že má určité výhrady k niektorým častiam textu zmluvy. Súčasne zdôraznil, že má záujem hľadať východisko a dopracovať sa k riešeniu, ktoré by bolo prijateľné pre širokú verejnosť na Slovensku a zároveň bolo priechodné aj v Národnej rade SR. "Hľadáme a budeme hľadať cestu k textu, ktorý by bol akceptovateľný pre všetky zúčastnené strany".
Dzurinda a Baláž sa na stretnutí dohodli, že vytvoria skupinu po troch zástupcoch za štát a za cirkev, ktorí budú hľadať prijateľné riešenie. Časový limit nestanovili.
Dzurinda takisto povedal, že sa rozhodol zvolať na pondelok prezídium svojej strany, aby prezentoval tieto otázky. Uviedol, že má eminentný záujem na dobrých vzťahoch s KDH a SMK. Dodal, že chce dobre nielen pre katolíkov, ale aj pre veriacich ostatných cirkví a takisto pre neveriacich.
Biskup Baláž povedal, že bolo veľmi potrebné pohovoriť si o otázkach zmluvy, ktorá je veľmi citlivou otázkou, lebo cirkev naozaj nechce robiť nejaký rozvrat v štáte. Potvrdil slová premiéra, že zo strany cirkvi a zo strany štátnych orgánov budú poverení ľudia, ktorí dopracujú zmluvu tak, aby bola prijateľná.
"Táto zmluva na podnet katolíckej cirkvi vychádza z nášho štátu a musí byť rešpektovaná. Myslím si, že sa podarí nájsť riešenie", povedal biskup Baláž a dodal, že doba hľadania prijateľného textu zmluvy by nemala byť dlhá. "Budeme na tom usilovne pracovať a som plný nádeje, že sa dohodneme", konštatoval.
Na záver sa Baláž poďakoval premiérovi Dzurindovi za trpezlivosť a ochotu zaoberať sa riešením tejto otázky. Ocenil, že ako sa mal možnosť presvedčiť, Dzurinda je dobre oboznámený s textom pripravovanej zmluvy.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 16:05