StoryEditor

Dni slovenskej kultúry budú v siedmich maďarských mestách

05.09.2005, 15:14
Autor:
TASRTASR

Veľkú prehliadku slovenskej kultúry v Maďarsku slávnostne otvoria 10. septembra v Budapešti. Spolu takmer 50 podujatí rôznych žánrov prinesú slovenskí umelci nielen do maďarskej metropoly, ale aj do ďalších šiestich miest.
"Laická verejnosť veľmi nepozná kultúru toho druhého národa. Tieto dni ponúkajú koncentrovanú a reprezentatívnu vzorku nášho umenia," povedal na dnešnej tlačovej konferencii generálny riaditeľ Slovenskej filharmónie Marián Lapšanský, ktorý bude na dňoch kultúry aj účinkovať. Podľa riaditeľa Slovenského inštitútu v Budapešti Milana Resutíka dostane v Maďarsku priestor nielen slovenské umenie v celej šírke, hudba, výtvarné umenie, divadlo, literatúra a film, ale aj umenie menšín zo Slovenska. Organizátori - ministerstvo kultúry a ministerstvo zahraničných vecí vybrali špičkových umelcov aj diela. Prehliadku bude otvárať sopranistka Edita Gruberová v Paláci umení 10. septembra, o päť dní otvoria v Maďarskej národnej galérii výstavu životného diela Kolomana Sokola. V Maďarsku vystavia i dielo Martina Benku a Ernesta Zmetáka, ale aj digitálnu a elektronickú grafiku. Okrem Lapšanského príde do Maďarska koncertovať aj Moyzesovo kvarteto či Musica aeterna. Opera Slovenského národného divadla uvedie Donizettiho Dcéru pluku, vystúpi aj Peter Lipa či Jozef Zsapka.
Z filmov premietnu Šulíkov Slnečný štát, Chlumského Konečnú stanicu či Šulajovej O dve slabiky pozadu. V maďarských mestách vystúpia divadlá, napríklad Astorka s Odchodmi vlakov alebo prešovské Divadlo Alexandra Duchnoviča s inscenáciou Toaletárka. Literárna beseda bude napríklad o rodákovi z Budapešti Lacovi Novomeskom.
Podľa Resutíka filmy a literárne večery budú tlmočené do maďarčiny, divadelné predstavenia budú s titulkami.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 14:47