StoryEditor

Predseda NR SR preferuje vládne návrhy zákonov

02.01.2007, 09:16
Autor:
SITASITA

Predseda parlamentu Pavol Paška si nemyslí, že by parlamentná kultúra po nástupe novej vládnej koalície zaznamenala krok späť. Povedal to v rozhovore pre SITA. Paška rešpektuje právo poslancov podávať legislatívne návrhy zákonov a noviel. "Tým nechcem povedať, že som ich absolútny zástanca. Výrazom oveľa kvalitnejšieho procesu je štandardný vládny návrh, ktorý musí prejsť odbornou oponentúrou, medzirezortným pripomienkovým konaním, odbormi aproximácie," povedal Paška.
Dodal, že na rozdiel od minulosti, s výnimkou zákona, ktorým dal parlament do súladu nález Ústavného súdu, nepustili do skráteného legislatívneho konania žiadny zákon aj napriek tlaku vlády. Aj opozíciou kritizovaný rozsiahly pozmeňujúci návrh v sociálnej oblasti, ktorý na decembrovej schôdzi predložila členka ústavnoprávneho výboru Jana Laššáková (Smer-SD), dostal na prerokovanie príslušný výbor, povedal Paška.
Paška je presvedčený o správnosti obsahu i formy svojho vystúpenia k štátnemu rozpočtu po skončení rozpravy, čo opozícia ostro odsúdila. "Spravil by som to znova. Neprekročil som rámec svojej legitimity ani rokovacieho poriadku. Bolo by smiešne, ak by kdekoľvek nemohol predseda parlamentu vystúpiť a povedať svoj názor," povedal Paška s tým, že sa netajil politickým charakterom vystúpenia. "Bez ohľadu na to, že sa ako predseda parlamentu snažím v aktoch a agendách, kde sa to dá, pôsobiť nadstranícky, v tomto prípade som reprezentantom strany Smer-SD a využil som túto možnosť, aby som k rozpočtu, ktorý má aj výrazný politický rámec, zadefinoval aj svoj osobný postoj," povedal Paška, podľa ktorého niektorí opoziční poslanci nezvládli situáciu psychicky.
Paška trvá aj na správnosti úsilia stanoviť časové rámce rozprave o návrhu štátneho rozpočtu, čo vyvolalo na decembrovej schôdzi nevôľu opozície. "Život ukázal, že to bolo dobré riešenie. Zo strany opozície sa zbytočne komunikovali veci, ktoré sa bežne diali aj v predchádzajúcich obdobiach," povedal Paška a dodal, že pri svojom návrhu vychádzal z objemu času, potrebného na prerokovanie rozpočtu v minulosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
06. máj 2024 07:48