StoryEditor

Výzvu na vytvorenie zóny malého pohraničného styku podpísali vo Vyšnom Nemeckom

12.05.2007, 11:55
Autor:
TASRTASR

O zónu malého pohraničného styku pri slovensko-ukrajinskej hranici usilujú susediace regióny - Prešovský samosprávny kraj (PSK), Košický samosprávny kraj a Zakarpatská oblasť Ukrajiny. Oficiálnu výzvu adresovanú ministerstvám zahraničných vecí oboch štátov so žiadosťou o vytvorenie takejto zóny podpísali dnes ich predstavitelia Peter Chudík, Ján Szőllős a Oleh Havaši na tradičnom Dni priateľstva vo Vyšnom Nemeckom v okrese Sobrance.

Myšlienku podporil na stretnutí komisár EÚ pre vzdelávanie, odbornú prípravu, kultúru a mládež Ján Figeľ. Podľa neho význam dobrej susedskej spolupráce SR s Ukrajinou a osobitne s pohraničnými regiónmi naším vstupom do EÚ získal na význame. Rovnako aj pripravovaný vstup Slovenska do Schengenského priestoru treba podľa komisára vnímať nie ako prekážku, ale ako novú platformu na posilňovanie spolupráce na východnej hranici EÚ. "Únia sa tomu brániť nebude. Podobnú iniciatívu pripravuje aj Maďarsko," uviedol Figeľ.

Podľa zástupcov regiónov pristúpenie Slovenska, Maďarska a Poľska k Schengenskej dohode od januára 2008 môže do určitej miery skomplikovať cezhraničnú spoluprácu. Prípadné ťažkosti by preto mohol eliminovať malý pohraničný styk. V rámci neho by obyvatelia prihraničných území po oboch stranách slovensko-ukrajinskej hranice mohli navštevovať územia oboch krajín v rámci stanovených pásiem bez víz, ale so zvláštnymi povoleniami, čo plne zodpovedá praxi v Európskej únii.

Podľa hovorkyne PSK Veroniky Fitzekovej obyvatelia Prešovského a Košického samosprávneho kraja a susednej Zakarpatskej oblasti Ukrajiny už tradične podporujú a rozvíjajú blízke rodinné, priateľské, kultúrne a obchodné vzťahy. Slovenskú národnú komunitu v Zakarpatskej oblasti tvorí viac než 5000 Slovákov. V severovýchodnej časti Slovenska žije približne 40-tisíc osôb v takmer 300 obciach prevažne patriacich k rusínskej a ukrajinskej národnostnej menšine. Preto je prirodzené, že rozvoj cezhraničnej spolupráce medzi našimi krajinami a orgánmi miestnej a regionálnej samosprávy nadobudol osobitný rozmer. V súčasnosti prebieha aktívna spolupráca v rôznych oblastiach. Zahranično-obchodný obrat Zakarpatskej oblasti so Slovenskom za rok 2006 dosiahol 87,6 mil. USD. Čo sa týka priamych zahraničných investícií, ktoré prišli do Zakarpatska, Slovensko je na ôsmom mieste po USA, čo predstavuje 11,9 mil. USD.

Otázka vytvorenia malého pohraničného styku medzi SR a Ukrajinou bola otvorená počas IV. zasadnutia slovensko-ukrajinskej Medzivládnej komisie pre cezhraničnú spoluprácu. Proces uzatvorenia dohody medzi SR a Ukrajinou pre malý pohraničný styk sa však oneskoruje. Preto predstavitelia samosprávy dnes požiadali ministrov zahraničných vecí, aby urýchlili proces rokovaní o podpise dohody o malom pohraničnom styku.

Počas Dňa susedstva predseda PSK Peter Chudík a predseda Zakarpatskej oblastnej štátnej administratívy Oleh Havaši podpísali Protokol o aktivizácii vzájomných vzťahov a rozvoja cezhraničnej spolupráce v roku 2007 medzi oboma regiónmi, vrátane Programu spoločných podujatí na rok 2007.

PSK a Zakarpatská oblasť podpísali v roku 2005 dohodu o spolupráci. V rámci nej chcú realizovať napríklad vytvorenie Centra ukrajinskej kultúry v Prešove a Centra slovenskej kultúry v Užhorode i spoločnú prípravu a realizáciu projektov v rámci osobitného programu EÚ.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 08:20