StoryEditor

Vo vysokohorskom teréne trvá tretí stupeň lavínového nebezpečenstva

20.12.2005, 11:07
Autor:
TASRTASR

Stredisko lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby (SLP HZS) v Jasnej neodporúča návštevníkom bez znalostí lavínovej problematiky pohyb vo vysokohorskom teréne a ani vstup do vysokohorských dolín. Vo vysokohorskom teréne všetkých pohorí trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.
Podľa službukonajúceho SLP HZS Juraja Setteya sa lavíny môžu uvoľniť už pri malom mechanickom zaťažení na svahoch so sklonom nad 35 stupňov. Samovoľne sa môžu vyskytnúť stredne veľké lavíny z nového snehu, ktoré môžu zasiahnuť aj údolné trasy. Lavínové nebezpečenstvo má zotrvalú tendenciu.
Ráno bolo na hrebeňoch hôr zamračené, hmlisto, miestami slabo snežilo. Teplota vzduchu sa pohybovala od -15 do -3 stupňov Celzia. Fúkal dosť čerstvý severozápadný vietor s rýchlosťou do 35 km/h, v nárazoch miestami až do 50 km/h. Za posledných 24 hodín pripadlo od jedného do 15 cm nového prachového snehu. Za poslednú periódu sneženia od 35 do 60 cm. Sneh je previaty a uložený na záveterných svahoch, žľaboch a muldách kde sa nachádzajú málo stabilné snehové útvary - snehové vankúše, dosky a preveje. Snehová pokrývka je na mnohých strmých svahoch len mierne až slabo spevnená.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
17. máj 2024 11:05