StoryEditor

Neštátne ZUŠ zrejme dostanú financie aj zo štátnej kasy

08.01.2007, 13:54
Autor:
SITASITA

Samosprávy pravdepodobne získajú časť peňazí na financovanie neštátnych základných umeleckých škôl (ZUŠ) a školských zariadení (ŠZ) zo štátneho rozpočtu. Počíta s tým návrh ministerstva financií. Vybrané obce, mestá a vyššie územné celky by mali dostať mimoriadnu dotáciu vo výške 386 miliónov korún. Na účty obcí by malo ísť 286,2 milióna a samosprávnym krajom by malo pripadnúť 99,8 milióna korún. Výšku a rozdelenie dotácie určil rezort školstva. Financie by sa mali vyplatiť do 15. februára, ak vláda návrh v stredu schváli. Materiál nešiel do medzirezortného pripomienkovania "vzhľadom na značnú aktuálnosť a naliehavosť materiálu."
V predloženom materiáli sa ďalej píše, že dotácia má zabezpečiť "plynulý nábeh zmeny spôsobu financovania a posilniť zdroje územnej samosprávy na tieto kompetencie v rozsahu cca 50 % predpokladaných ročných výdavkov."
Nové pravidlá vo financovaní začali platiť od 1. januára. Parlament schválil presun financovania neštátnych ZUŠ a ŠZ zo štátu na samosprávy 6. decembra. Predstavitelia samospráv ostro kritizovali schválenú novelu. Združenie miest a obcí Slovenska tvrdilo, že štát presúva kompetenciu na samosprávy bez potrebného finančného balíka. Rezort školstva oponoval tým, že samosprávy majú na to, aby tieto školy a školské zariadenia zaplatili z výnosu dane.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 08:35