StoryEditor

Dzurinda: HZDS stráca svoju tvár, stalo sa prisluhovačom Fica

22.04.2007, 15:13
Autor:
TASRTASR
Ľudová strana - Hnutie za demokratické Slovensko (ĽS-HZDS) sa stala po vstupe do súčasnej vládnej garnitúry prisluhovačom premiéra Roberta Fica a jeho totalitných manierov ...

... Vyhlásil to v dnešnej diskusnej relácii STV O päť minút dvanásť šéf SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda. Strana podporuje likvidáciu naštartovaných reforiem, stráca svoju identitu a na všetko pritakáva. "Zrazili ste opätky, a preto vám to váš volič spočíta," prízvukoval Dzurinda.

Podpredseda HZDS Viliam Veteška oponoval, že on je jedným z tých, ktorí v strane hovoria o reálnych pragmatických veciach a o samostatnej identite. "A pokiaľ ide o súdržnosť koalície, za tým si stojím. Áno, koalícia má mať súdržnosť," vyhlásil. Zároveň vylúčil splynutie HZDS s akoukoľvek inou stranou, a teda aj so Smerom. Prechodné zníženie preferencií strany sa podľa jeho slov dá odstrániť tímovou prácou a sústredením sa na reálnu politiku.

Veteška sa pre svoju kandidatúru na post predsedu HZDS rozhodol aj na základe zvyšujúcej sa podpory okresných snemov a zhodnotenia svojej predchádzajúcej činnosti. "Ja osobne môžem doniesť len toľko, koľko donesie tím a zmena života vo vnútri strany a iné výstupy vo vzťahu k voličom," reagoval na otázku, koľko voličských preferencií môže on priniesť strane po prípadnom zvolení za predsedu. Ako dodal, rozhodnutie delegátov snemu strany následne ohodnotia samotní voliči. "Inými metódami práce a spoločným úsilím sme schopní získať ďaleko viac, ďaleko väčšiu podporu, ale určite to bude bez rizika spadnutia pod päťpercentnú hranicu," povedal Veteška.

Súčasný problém v oblasti zdravotníctva vidí bývalý premiér skôr v ideológii, pričom minister Ivan Valentovič v tomto zastáva druhoradú pozíciu, keďže ten iba plní príkazy Smeru. Kľúčovým je podľa Dzurindu odvolať toho, kto vymyslel prepoistenie štátnych poistencov do dvoch zdravotných poisťovní (ZP). "Odvolať treba ideológa, ktorý chce zničiť to, že bude súťaž medzi ZP, ktoré sa uchádzajú o pacientov, a ktorý nariaďuje, aby tam bol opäť jeden neprehľadný čierny monopol, cez ktorý sa dobre kradne," zdôraznil Dzurinda. Jeho strana zatiaľ nechce podať návrh na odvolanie šéfa rezortu zdravotníctva, pretože k takémuto kroku chce v budúcnosti pristupovať iba v kritických a nevyhnutných prípadoch.

Veteška pripomenul, že najskôr treba dať Valentovičovi šancu, aby predstavil svoje návrhy na vláde a skonštatoval, že reforma zdravotníctva predchádzajúcej garnitúry bol len pokus o reformu, ktorý nevyšiel. Dzurinda na to reagoval, že išlo o vážnu zmenu, ktorú už nemali silu dokončiť a nech súčasný kabinet nadviaže na to, čo v nej bolo dobré a zároveň nech sa vyvaruje chýb, ktorých sa oni dopustili najmä v oblasti liekovej politiky, komunikácie so zdravotníckou obcou a občanmi.

SDKÚ-DS chce po lete predstaviť ucelené koncepty pre zdravotníctvo, školstvo, životné prostredie, ktoré by boli alternatívou k vládnym návrhom.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 19:18