StoryEditor

Mečiar: ĽS-HZDS sa neuchádza o vstup do EPP-ED

11.05.2007, 07:41
Autor:
TASRTASR

Hnutie za demokratické Slovensko sa neuchádza o vstup do Európskej ľudovej strany (EPP-ED). Uviedol to predseda strany Vladimír Mečiar v diskusnej relácii TV Joj De Facto.
Ako dodal, nechcú byť závislí od nálady Pavla Hrušovského, alebo niekoho, kto príde po ňom. Pre vstup do EPP-ED by totiž ĽS-HZDS potrebovalo súhlas všetkých troch jej slovenských členov - SDKÚ-DS, KDH a SMK, kresťanskí demokrati však už dávnejšie vyjadrili nesúhlas so vstupom ĽS-HZDS do strany.
"Viem, že ste adresovali keď nie prihlášku, tak predbežnú prihlášku," reagoval prekvapene predseda SDKÚ-DS Mikuláš Dzurinda, podľa ktorého ĽS-HZDS v minulosti za vstup do tohto európskeho zoskupenia lobovalo.
"Pôjdeme svojou cestou," povedal Mečiar s dodatkom, že medzi európskymi socialistami a ľudovcami existuje ešte tretia cesta. Nekonkretizoval však, či má ĽS-HZDS záujem o vstup do liberálnej frakcie europarlamentu, alebo do niektorej inej skupiny. "ĽS-HZDS je v tejto vládnej koalícii základným garantom proeurópskeho a proatlantického vývoja," uzavrel Mečiar.
Zároveň sa zastal premiéra Roberta Fica, ktorého Dzurinda kritizoval za výroky počas návštevy Ruska. Tam sa slovenský predseda vlády vo veci výstavby radaru v Česku a protiraketovej základne v Poľsku nepostavil na stranu susedov z Európskej únie a vyhlásil, že by nikdy nesúhlasil s umiestnením cudzích rakiet na území Slovenska. Podľa Mečiara premiér vyjadril svoj osobný názor ohľadom Slovenska a dohoda medzi USA a Českom či Poľskom je záležitosťou týchto troch štátov. Zmysel návštevy v Rusku bol podľa predsedu ĽS-HZDS najmä ekonomický, napríklad z dôvodu uzatvorenia budúročnej zmluvy o dodávkach plynu.
Dzurinda v diskusii kritizoval bezradnosť vlády v otázkach zdravotníctva, o čom podľa neho svedčia neustále zmeny stanovísk ministra Ivana Valentoviča. Vláda sa podľa neho celých deväť mesiacov úplne zbytočne venovala otázkam zdravotných poisťovní, ktoré fungujú dobre, namiesto vypracovania systému spravodlivého ohodnotenia zdravotných výkonov. Mečiar reagoval, že zdravotníctvo sa dlhodobo zadlžuje v dôsledku rozporu medzi európskymi cenami, na ktoré sme pristúpili po vstupe do EÚ, a výškou odvodov vypočítanou zo slovenských platov.
Na margo pripravovanej novely zákonníka práce Mečiar poznamenal, že premiér urobil množstvo práce na zmenách pôvodného návrhu a v aktuálnom chce ĽS-HZDS presadiť len legislatívno-technické zmeny. Podľa Dzurindu je súčasný zákonník jedným z dôvodov znižovania nezamestnanosti na Slovensku a dúfa, že jeho zmeny nebudú zásadné.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 06:08