StoryEditor

Zala: Smer nikdy nebol za samostatnosť Kosova

11.02.2007, 14:58
Autor:
TASRTASR

Strana Smer-SD nikdy nebola podľa predsedu zahraničného výboru parlamentu Borisa Zalu za samostatnosť Kosova. "Smer odpočiatku tvrdí, že najhoršie riešenie je odtrhnutie Kosova od Srbska, to je najhoršie riešenie, aké by mohlo nastať," uviedol to v dnešnej diskusnej relácii TV JOJ Politika.sk.
Ako ďalej pokračoval, predstavovalo by to negatívny model pre riešenie problémov ktorejkoľvek národnostnej menšiny. Podľa jeho názoru by to viedlo k destabilizácii v celej Európe. Smer preferuje, aby sa Belehrad dohodol s Prištinou.
"Pravdepodobne k dohode medzi Srbmi a Albáncami nepríde, pretože každý chce antagonisticky niečo iné," vysvetlil podpredseda Strany maďarskej koalície (SMK) Pál Csáky. Poslanec parlamentu je presvedčený, že Balkán je možné stabilizovať v horizonte 20 rokov tak, že všetky regióny sa inkorporujú do EÚ. "Je sa treba zamerať aj na ochranu práv srbskej menšiny a Ahtisaariho plán obsahuje ochranu práv srbskej menšiny na základe kolektívnych práv," priblížil Csáky. Pre SMK je Kosovo precedensom v tom, že treba garantovať seriózne na vyššej úrovni práva národnostných menšín. Ako pripomenul, aj na Slovensku je potrebné prijať zákon o menšinách.
Zala upozornil na to, že celá koncepcia slovenskej ako aj európskej menšinovej politiky je založená na individuálnych menšinových právach. "Toto, čo hovorí pán Csáky, už smeruje ku kolektívnemu poňatiu menšinových práv, ktoré je neprijateľné pre nás aj pre celú Európu," prízvukoval.
Plán osobitného vyslanca OSN Marttiho Ahtisaariho sa podľa hovorcu Slovenskej národnej strany (SNS) Rafaela Rafaja podobá minimálne mníchovskému diktátu. "Je to nesprávne z tohto dôvodu, že jednostranne na konci toho tunela je samostatnosť Kosova."
Poslanec za KDH Daniel Lipšic poukázal na to, že už od 2. svetovej vojny v Európe platí, že nie je možné meniť hranice bez súhlasu dotknutého štátu a jeho vlády. "Navyše Srbi sú tradičnými spojencami Slovenska." Preto by SR podľa jeho slov mal podporovať srbskú vládu a princíp, že bez jej súhlasu nie je možné robiť zmeny hraníc.
Rafaj v mene poslaneckého klubu SNS ešte 9. februára predložil návrh deklarácie slovenskej vlády, ktorý pojednáva o tom, ako by mala vláda SR oficiálne prezentovať v orgánoch Európy otázky budúceho štatútu Kosova. Tento podklad už podľa Rafaja predbežne konzultovali so Smerom a predložený bol aj predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi, predsedovi KDH Pavlovi Hrušovskému a konzultovali ho aj s predstaviteľmi SDKÚ-DS. Návrh sa nesie v tom duchu, aby sa nemenili hranice Srbska bez súhlasu jeho vlády.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
19. máj 2024 02:06