StoryEditor

Projekt prírodného tatranského parku má 80 rokov

26.10.2006, 16:26
Autor:
TASRTASR

Prvý projekt "tatranského prírodného parku" vznikol pred osemdesiatimi rokmi a je spojený s menom profesora Karla Domina. Jeho odkaz dnešku rámcuje dvojdňovú konferenciu s medzinárodnou účasťou, ktorá sa dnes začala v Múzeu TANAP-u v Tatranskej Lomnici.
"Naši predchodcovia dôkladne poznali tatranské prostredie a boli dobrými vizionármi. Mnohé zásady a princípy, ktoré v tom období uplatňovali, sa podarilo zakotviť aj do zákona o Tatranskom národnom parku pri jeho vzniku. Viaceré sú stále aktuálne, napríklad prístup k rekonštrukcii a obnove lesov, k víziam o podpore rozvoja turistiky na území Tatier či vznikajúcemu národnému parku," konštatoval pre TASR hovorca Štátnych lesov (ŠL) TANAP-u Marián Šturcel.
Spomenul tiež vtedajšie predstavy o turistike na území Tatier. Pred 80 rokmi hodnotili tvorcovia projektu podmienky pre turistiku ako nedostatočné a požadovali zlepšiť zázemia osobitne pre pešiu a horolezeckú turistiku. Súčasne pomerne razantne upozorňovali na rešpekt voči prírode.
Požadovali tiež uzatváranie turistických chodníkov počas zimného obdobia. Navrhovali, aby sezónne uzávery trvali do konca mája (v súčasnosti platia do 15. júna). Pre horolezcov boli nastavené dokonca prísnejšie podmienky v porovnaní so súčasnosťou. Mali právo opustiť turistický chodník, avšak pohybovať sa mimo neho mohli len na základe zvláštneho povolenia platného iba jeden rok.
Vtedajší stav tatranských lesov hodnotili autori dokumentu ako veľmi zlý, čo súviselo so spôsobom ich využívania. "Dokonca naznačovali zonáciu, ktorá má podobné princípy. Za prísne rezervácie, dnes by sme mohli povedať bezzásahové zóny, navrhovali územie na hornej hranici lesa a nad ním. Súčasne požadovali intervencie do tatranského lesa, ktorého zdravotný stav bol veľmi nepriaznivý".
Konferencia pokračuje v piatok exkurziou a prijatím záverov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 17:31