StoryEditor

Novinári: Poslanci bránia výkonu investigatívnej žurnalistiky

28.10.2005, 14:18
Autor:
TASRTASR

Poslanci Národnej rady SR podľa Slovenského syndikátu novinárov (SSN) bránia výkonu investigatívnej žurnalistiky. Zákonodarcovia totiž odmietli ďalej rokovať o vládnom návrhu novely Trestného zákona, ktorý má vypustiť ustanovenie o porušení dôvernosti ústneho prejavu a iného prejavu osobnej povahy.
"Nemyslíme si, že novinári majú mať právo zverejňovať akýkoľvek dôverný rozhovor zaznamenaný skrytými prostriedkami, avšak tam, kde je oprávnený nárok verejnosti dozvedieť sa skutočnosti, ktoré chce dotknutý subjekt utajiť, im toto právo patrí," skonštatovala dnes pre TASR predsedníčka SSN Zuzana Krútka.
Žurnalistika má podľa SSN v demokratickej spoločnosti nielen právo, ale aj povinnosť pomáhať občanovi kontrolovať moc a odhaľovať porušovanie zákonov. "No tento paragraf Trestného zákona jej hádže polená pod nohy," reaguje Krútka.
SSN žiada, aby bol zákon novelizovaný a malo by v ňom byť explicitne vyjadrené, že sa uvedený paragraf nevzťahuje na získavanie informácií investigatívnej žurnalistiky.
Páchateľovi podľa tohto ustanovenia bude od 1. januára 2006 hroziť päťročný trest, ak takzvaným priestorovým odpočúvaním spôsobí vážnu ujmu na právach dotknutej osoby.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 16:59