StoryEditor

Poslanci o budove DPOH a predaji pozemkov na nábreží

26.10.2006, 15:34
Autor:
SITASITA

O výmene budovy Divadla P. O. Hviezdoslava (DPOH) za historickú budovu na Židovskej ulici, predaji 10-hektárového pozemku na petržalskom nábreží a o novom štatúte Domu pre starších občanov na Rezedovej ulici v Bratislave dnes budú rokovať bratislavskí mestskí poslanci.
Budovu DPOH aj s pozemkami v celkovej hodnote vyše 236 miliónov korún by malo mesto od Ministerstva kultúry SR získať výmenou za historickú budovu na Židovskej ulici číslo 17 v Bratislave v hodnote takmer 32 miliónov korún. Výmena by sa mala uskutočniť bez akéhokoľvek finančného vysporiadania. Mesto o budovu prejavilo záujem minulý rok počas ponukového konania, keď ju mohlo po dvoch neúspešných kolách kúpiť za približne 118 miliónov korún. Privatizáciu budovy v marci tohto roka zastavila vláda. Podľa hovorkyne bratislavského magistrátu Evy Chudinovej budove zachovajú pôvodný účel, nevylučuje však, že bude slúžiť aj iným kultúrnym podujatiam. Magistrát bude platiť náklady na prevádzku budovy, jej správcom by mal byť iný subjekt, dodala Chudinová pre agentúru SITA.
Mestskí poslanci rozhodnú aj o tom, komu mesto predá takmer 10-hektárový pozemok na petržalskom nábreží za Starým mostom v Bratislave. Magistrát na predaj pozemku vyhlásil dve ponukové konania, prvé zrušili pre administratívno-technické nedostatky pri prijímaní ponúk. K jednej zo štyroch ponúk bol totiž priložený sprievodný list, ktorý v podateľni magistrátu neopečiatkovali. Päťčlenná komisia zložená z mestských poslancov mala ponuky otvoriť 6. septembra, pre spornú ponuku ich však nechali zatvorené a vrátili ich záujemcom. Minimálnu cenu za štvorcový meter pozemku stanovil magistrát na osemtisíc korún.
Mestské zastupiteľstvo by malo schváliť aj štatút pre Dom pre starších občanov na Rezedovej ulici. Budovu na Rezedovej mesto zverilo v roku 1991 do správy bratislavskej mestskej časti Ružinov ako Dom opatrovateľskej služby. Po legislatívnej zmene v roku 1998 však zariadenie túto funkciu stratilo. V minulom roku magistrát dom od Ružinova prevzal už ako riadny obytný dom, avšak s uzavretými nájomnými zmluvami, ktoré zodpovedajú pôvodnej funkcii zariadenia. Podľa nového štatútu budú môcť o ubytovanie v 244 bytoch v tomto zariadení požiadať občania s trvalým pobytom v Bratislave poberajúci starobný dôchodok, či ktorí sú vo veku, keď majú na dôchodok nárok. Žiadateľom vyhovejú v prípade, že nevlastnia alebo si neprenajímajú žiadny byt, ich príjem nepresahuje 1,2-násobok životného minima a ich zdravotný stav nevyžaduje sústavnú pomoc inej osoby. Štatút by mal platiť od 1. novembra tohto roka.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
02. máj 2024 16:29