StoryEditor

MS nevylučuje konrétne trestné oznámenia v súvislosti s bytmi pre sudcov ŠS

27.09.2006, 18:14
Autor:
TASRTASR

Ministerstvo spravodlivosti SR nevylučuje konkrétne trestné oznámenia v súvislosti s výstavbou bytov a ich vybavením pre sudcov Špeciálneho súdu (ŠS) a prokurátorov Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v Pezinku. Šéf rezortu Štefan Harabin tvrdí došlo k porušeniu viacerých zákonov. Potvrdil, že všetky záležitosti podrobne preskúma Najvyšší kontrolný úrad SR a Ministerstvo financií SR.
"Ide o záležitosti, s ktorými sudcovia ŠS a ani špeciálni prokurátori nemajú nič spoločné. Nenesú za toto zodpovednosť, pokiaľ ide o predražené veci z hľadiska hodnoty. Iná je fakturačná otázka, minimálne trojnásobky minimálnych cien," povedal dnes v Pezinku Harabin po rokovaní so šéfom ŠS Igorom Králikom.
Podľa jeho slov všetko týkajúce sa výstavby v Pezinku je záležitosťou bývalého vedenia MS, ako aj konkrétnych pracovníkov, ktorí nesú zodpovednosť. Poznamenal, že stavebný dozor na domčeky a na rozostavanú budovu vykonával vedúci služobného úradu Július Fekiač, ktorý nemá na to odborné vzdelanie. "Nie je zapísaný v zozname stavebných dozorcov. Nemá na to certifikát. Navyše sme zistili aj iné veci v spojitosti s jeho činnosťou a bývalým šéfom ekonomiky, ktorý si v priestoroch MS zriadil súkromnú autodielňu na svoj biznis. Takže toto sú všetko otázky, ktoré nás nemôžu nechať ľahostajnými," zdôraznil Harabin.
Zástupcovia rezortu považujú predmety zakúpené do chránených bytov za predražené. Dom so 14 dvojposchodovými bytmi pre siedmich sudcov a siedmich prokurátorov je situovaný v chránenom areáli za budovou ŠS a ÚŠP v Pezinku. Byty sú v dvoch veľkostiach, menší má rozlohu 75 a väčší 120 štvorcových metrov. Hodnota väčšieho bytu je zhruba 4,6 milióna korún, z toho takmer 700 tisíc korún stojí jeho výbava.
Hodnota jednotlivých kusov bytového zariadenia však nezodpovedá vyfakturovaným cenám, domnieva sa hovorca ministerstva spravodlivosti Michal Jurči. Spálne sú vybavené drevotrieskovými skriňami po 25 tisíc Sk za kus, dvojlôžkom za viac ako 40 tisíc korún a jednoduchý nočný stolík stál osemtisíc korún. Za bežnú kancelársku stoličku na kolieskach, ktorú možno kúpiť v obchode do dvetisíc korún, si zriaďovateľ bytov vyfakturoval 8608 Sk, za WC kefu 1608 Sk.
Návrh na verejné obstarávanie bytov podpísal vo februári vtedajší vedúci služobného úradu Július Fekiač. Ministerstvo v tej dobe riadila Lucia Žitňanská, exminister spravodlivosti Daniel Lipšic podal päť dní pred podpisom zmluvy o nákupe vybavenia demisiu z dôvodu odchodu KDH z vládnej koalície.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 19:27