StoryEditor

Jakubiskova Bathory bude mať premiéru v septembri

21.02.2007, 14:30
Autor:
TASRTASR

Premiéra historického veľkofilmu režiséra Juraja Jakubiska o legendárnej grófke Alžbete Báthoryovej bude v slovenských kinách v septembri tohto roka.
Snímka s oficiálnym názvom Bathory stála 11,5 milióna eur. Nakrúcalo sa v rokoch 2005 a 2006, počas štyroch ročných období, spolu 74 dní, niekedy aj 20 hodín denne. Vo filme bolo použitých viac ako 5 tisíc historických kostýmov, vystupuje v ňom vyše 110 hovorených postáv a v komparze si zahralo okolo 4 tisíc ľudí. Sám Jakubisko hovorí, že nakrúcanie Tisícročnej včely bolo oproti tomuto filmu prechádzkou ružovou záhradou v papučiach.
"Na Slovensku bude premiéra koncom septembra, v októbri v Čechách, potom v Maďarsku, v Londýne a medzitým v Rusku," vraví producentka i herečka Deana Jakubisková-Horváthová, podľa ktorej už film predali do 12 krajín a komunikujú aj s ďalšími teritóriami. Nakrúcalo sa najmä v angličtine, no pre potreby národných kinematografií bude film predabovaný do českého, slovenského i maďarského jazyka.
Historický veľkofilm sa odohráva na prelome 16. a 17. storočia v bývalom Uhorsku, v čase náboženských vojen, konfliktov. V tej dobe žila Erzsébet alebo Alžbeta Báthory, ktorá patrila k jednému z najvýznamnejších uhorských šľachtických rodov. Legendy jej zaistili nezávideniahodnú slávu a prvenstvo - zápis v Guinnessovej knihe rekordov ako najväčšej a najkrvavejšej vrahyne všetkých čias. Mnohí historici však považujú túto charakteristiku za nepodloženú a aj Juraj Jakubisko má na celý kontroverzný prípad okolo "krvavej grófky" vlastný názor, ktorý uvidia diváci v jeho filme. "Moja Alžbeta Báthoryová nie je taká krvavá, ako by možno niekto čakal. Ale krvi je tam dosť. Odohráva sa totiž v dobe, keď mal ľudský život nulovú hodnotu. Táto doba však mala napriek tomu aj romantické veci a pre nás je aj istým spôsobom poučná," hovorí ďalej Jakubisko, ktorého najnovšia snímka bude mať v kinodistribúcii vyše dvoch hodín.
Hlavnú úlohu stvárnila Anna Friel, no v snímke sa objaví aj Franco Nero ako kráľ Matyáš II. a celá plejáda českých i slovenských hercov.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 18:39