StoryEditor

Dzurinda: Kosovo je najcitlivejší a najboľavejší problém Európy

12.02.2007, 16:15
Autor:
SITASITA

SDKÚ-DS predložila do parlamentu návrh uznesenia k návrhu stanoviska SR k rokovaniam o budúcom statuse srbskej provincie Kosovo. Predseda strany Mikuláš Dzurinda dnes o tom informoval na tlačovej besede v Košiciach. Ako na otázku agentúry SITA uviedol, návrh osobitného vyslanca generálneho tajomníka OSN Marttiho Ahtisaariho nemožno žiadnej zo strán vnútiť, ale na jeho základe možno o budúcom usporiadaní vzťahov medzi Srbskom a Kosovom rokovať, pričom by sa malo presadzovať riešenie, ktoré nevytvorí nezávislý štát Kosovo bez súhlasu Srbskej republiky. Podľa Dzurindu je Kosovo najcitlivejší a najboľavejší problém v rámci Európy.
"Treba rokovať a rokovať, čo si bude vyžadovať veľa trpezlivosti. V tom by sa viac mala angažovať Európska únia," povedal Dzurinda. Dodal, že netreba byť nervózny z toho, že ani Srbi, ani Kosovčania neprijali Ahtisaariho plán s nadšením. "Dôležité je, že Srbi sú ochotní rokovať," podčiarkol Dzurinda.
Ako uviedol Dzurinda, návrh zatiaľ telefonicky konzultoval s predsedom KDH Pavlom Hrušovským. Hovorili aj o tom, či si situácia vyžaduje zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu. "Najprv sa musíme poradiť. Uvažujeme o tom, lebo schôdza NR SR bude až 22. marca a situácia sa pomerne rýchlo vyvíja," povedal Dzurinda. Ak Národná rada SR uznesenie schváli, bude záväzné pre vládu pri rokovaniach o Kosove, vrátane Bezpečnostnej rady OSN.
Na tlačovej besede nešetril kritikou na adresu premiéra Roberta Fica a celej vlády, že nezaujala zásadný postoj. "Vidím za tým zmätok v hlave Roberta Fica, a to sa potom ťažko dávajú zásadné stanoviská k takej citlivej, a zložitej otázke, akou je status Kosova," vyhlásil Dzurinda. Minister Kubiš bol najprv za vznik samostatného Kosova. "Keď začal prevládať iný náhľad, Smer sa otočil na opätku a zmenil názor o stoosemdesiat stupňov," konštatoval Dzurinda.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
05. máj 2024 02:24