StoryEditor

Sociálne poistenie nezdražie

19.04.2006, 00:00
Daňoví poplatníci nebudú platiť miliardy navyše. Väčšina poslaneckých pozmeňovacích návrhov, ktoré mohli predražiť novelu zákona o sociálnom poistení, totiž cez kľúčový parlamentný sociálny výbor napokon včera neprešla.

Daňoví poplatníci nebudú platiť miliardy navyše. Väčšina poslaneckých pozmeňovacích návrhov, ktoré mohli predražiť novelu zákona o sociálnom poistení, totiž cez kľúčový parlamentný sociálny výbor napokon včera neprešla. Niektoré návrhy dokonca poslanci sami stiahli. Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny preto predpokladá, že náklady nebudú vyššie ako sa očakávalo - viac ako 950 miliónov v tomto roku a každý nasledujúci rok viac ako dve miliardy.

Tisícka navyše
Od augusta tohto roka by sa mali podľa novely prehodnotiť dôchodky priznané v rokoch 1988 až 2003. Starobné dôchodky by sa mali zvýšiť v priemere o tisíc korún. U niekoho to môže byť pár stoviek, u iného aj niekoľko tisícok. Zmena sa dotkne približne 80-tisíc dôchodcov, ktorých sa v čase priznania dávky negatívne dotkla maximálna výmera dôchodku. Najvážnejšia bola podľa ministerky Ivety Radičovej redukcia dôchodku z hľadiska výšky príjmu, keďže každý rok bol stanovený maximálny strop.
Niečo podobné na tento rok navrhoval aj poslanec Július Brocka (KDH). Chcel, aby sa zvyšovali dôchodky len do sumy 17 200 korún. "Takýto návrh je porušením zásady rovnosti a u poberateľov dôchodkov nad stanovenú sumu dochádza k poklesu ich reálnej hodnoty. Suma dôchodkov by nebola zhodnotená ani len o infláciu," zdôraznila Radičová. Návrh napokon vo výbore neprešiel.

Úľava pre zamestnávateľov
Výbor, naopak, súhlasí, aby sa skrátilo prechodné obdobie, počas ktorého Sociálna poisťovňa vypláca úrazové renty a na konci roka posiela "účet" zamestnávateľom, ktorí jej výdavky uhradia. Podľa Brockovho návrhu by sa malo skrátiť z 3 na 2 roky. Ak to parlament schváli, už v tomto roku by hradila Sociálna poisťovňa úrazy z vlastných zdrojov. "Vlani boli príjmy poisťovne z úrazového poistenia 4,4-krát vyššie ako výdavky. A novela zákona od júla budúceho roka zvýši maximálne poistné najmä pre zamestnávateľov v oblasti priemyslu," argumentoval Brocka.

Návrhy za veľké peniaze
- Poslanec Brocka navrhoval odstrániť diskrimináciu žien-matiek s tromi deťmi alebo s dvoma deťmi vo veku 52 rokov, ktorým sa zhoršili podmienky nároku na vdovský dôchodok. Podľa ministerky Radičovej je tento návrh diskriminačný pre ostatné ženy, ktoré vychovali jedno alebo žiadne dieťa. Brockov návrh by si vyžiadal v tomto roku výdavky vyššie o 45 miliónov, v 2007 125 miliónov, v 2008 150 miliónov a v 2009 až 175 miliónov Sk.
- Mária Demeterová (KDH) navrhovala zmeny vo výpočte osobného mzdového bodu pre matky s vyšším počtom detí, ktoré boli na materskej dovolenke dlhšie. V praxi by to zvýšilo výdavky o vyše miliardu miliardy.

Čo ďalšie rieši novela zákona
- nárok na vdovecký dôchodok má vzniknúť aj tým vdovcom, ktorí ovdoveli pred 1. januárom 2004 - o 2 960 Sk
- zruší sa obmedzenie výšky vdovských a vdoveckých dôchodkov, priznaných do konca roka 2003, kvôli súbehu s inými dôchodkami
- zavádza sa nový systém prehodnotenia invalidných dôchodcov, ktorí boli zo systému vyradení, založený výlučne na funkčnosti
- zvýšia sa sirotské dôchodky z 30 na 40 percent pre jedno osirelé dieťa
- štát bude platiť poistné aj za tých, ktorí opatrujú starých ľudí a zdravotne postihnutých, maximálne však 12 rokov
- minimálny príjem dôchodcu bude na úrovni životného minima, priznané dôchodky sa budú dopĺňať dávkou v hmotnej núdzi
Zdroj: MPSVR SR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
07. máj 2024 02:11