StoryEditor

Byty pre Rómov? Riešenie stojí jedenásť miliárd

25.07.2006, 00:00
Na rómsku problematiku išlo v minulom volebnom období niekoľko miliárd korún. Peniaze boli použité predovšetkým na rozvoj vzdelávania, infraštruktúru a stavbu bytov.
Na rómsku problematiku išlo v minulom volebnom období niekoľko miliárd korún. Peniaze boli použité predovšetkým na rozvoj vzdelávania, infraštruktúru a stavbu bytov. Alexander Patkoló z Rómskej iniciatívy Slovenska tvrdí, že zdroje na riešenie rómskej problematiky sa investujú veľmi neefektívne až nezmyselne. "Míňajú sa účinkom, adresátom nepomáhajú ani sa k nim nemôžu dostať." Vládna splnomocnenkyňa pre rómske komunity Klára Orgovánová s ním nesúhlasí - väčšina peňazí bola použitá účelne. "Problematika je taká široká, že akékoľvek opatrenie urobíme, vždy niečo zasiahneme."
Najefektívnejšie sú podľa nej investície do stavby bytov a infraštruktúry. "Vieme už, kde sú hlavné body a filozofia riešenia, teraz je to o peniazoch. Veľa potrebuje infraštruktúra a nové bývanie, pretože bez lepšieho bývania nemôžeme rómsku komunitu stabilizovať." Z monitoringu, ktorý robili ešte v roku 2003 mimovládne organizácie, totiž vyplýva, že až 150-tisíc Rómov žije v osadách, kde je nízka infraštruktúra a zlé bývanie. Oprava existujúcich a výstavba nových bytov by podľa dlhodobej koncepcie bývania mali stáť približne jedenásť miliárd korún.

Zničené vybavenie
Aj podľa exministra výstavby Lászlóa Gyurovszkého (SMK) sa investície do bývania vyplatia. "Všetko má zmysel, záleží však na tom, ako sa to užíva," povedal pre HN. V minulosti totiž Rómovia vybavenie bytov ničili a rozpredávali. "Stávalo sa to najmä v domoch, kde bolo veľa spoločných priestorov." Typickým príkladom je košické sídlisko Luník IX. Gyurovszký dodal, že tieto priestory sa môžu mnohokrát zrekonštruovať, vždy ich však čaká rovnaký osud - Rómovia ich opäť zničia. "Takýto spôsob bývania Rómom proste nevyhovuje. Teraz sa už stavajú byty, kde nie sú spoločné priestory, každá rodina má samostatný byt sa samostatným vchodom a osud takýchto domov je lepší." Nové byty pre Rómov stavajú aj v Turni nad Bodvou. "Byty budeme strážiť. Ak niečo zničia, dáme im to zaplatiť, alebo to budú musieť odpracovať," zdôraznil starosta obce Pavol Molnár.

Internáty pre rómske deti
Transparentnejšie financovanie projektov. Povinná predškolská výchova pre päťročné deti. Menej žiakov v triedach. Takéto opatrenia chystá v rómskej problematike vicepremiér Dušan Čaplovič (Smer-SD). Oprášiť chce aj antidiskriminačný zákon. Pre nesúlad s ústavou nemožno zaviesť pozitívnu diskrimináciu, Čaplovič preto hovorí o sérii tzv. vyrovnávacích opatrení. "Chceme naplniť len to, čo od nás žiada Európska únia, aby nás nemohla žalovať." Vicepremiérovi sa pozdáva aj myšlienka internátnych škôl s celoročnou dochádzkou pre rómske deti, o ktorej pred voľbami hovorili všetky strany novej vládnej koalície. "Súhlasím s internátmi pre rómske deti, ak s tým budú súhlasiť rodičia. Tlačiť na nich nebudeme." Investície do vzdelania by podľa Čaploviča mali pomôcť zvýšiť zamestnanosť Rómov. "V otázke zamestnanosti sme postúpili len v akomsi sprostredkovaní. Tí ľudia stále prácu nemajú, rozhodne nie takú, ktorá by im zabezpečila stály príjem," pripustila Orgovánová.

Koľko dal rezort výstavby na byty pre Rómov:

údaje sú v tis. Sk

rok

byty

technické vybavenie

2000 9503 6588
2001 9503 22852
2002 60006 75610
2003 0 0
2004 143292 37744
2005 190907 25710
zdroj: www.vlada.gov.sk
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 20:44