StoryEditor

Rusko bude v pondelok spolustraníkom vysvetľovať podprobnosti okolo zmeniek

22.08.2005, 11:33
Autor:
TASRTASR

Návrhom KDH na odvolanie ministra hospodárstva a predsedu ANO Pavla Ruska z funkcie ako aj objasnením Ruskovej pôžičky sa bude v pondelok 22. augusta zaoberať predsedníctvo ANO.
"Predsedníctvo ANO sa bude zaoberať aktuálnou politickou situáciou a ďalším postupom aliancie," povedal dnes pre TASR generálny sekretár liberálov Juraj Puchý.
Rusko by mal spolustraníkom bližšie vysvetliť, ako si už v čase svojho ministerského pôsobenia požičal od podnikateľa Ľubomíra Blaška 104,5 milióna korún, za ktoré ručil jedenástimi zmenkami na 9,5 milióna korún. Líder ANO v kauze zmeniek viackrát menil svoje vysvetlenia.
Práve pre nejasné okolnosti vysvetlenia vyše 100-miliónovej pôžičky požiadal v utorok 16. augusta predseda KDH a Národnej rady SR Pavol Hrušovský premiéra Mikuláša Dzurindu, aby predložil prezidentovi republiky návrh na odvolanie Ruska z funkcie ministra hospodárstva.
Ak premiér Ruska neodvolá, vláda podľa Hrušovského slov nebude pokračovať v súčasnom zložení a KDH ju nebude podporovať.
Premiér svoj postup zatiaľ nekonkretizoval, o všetkom by mala rozhodnúť Koaličná rada v utorok 23. augusta. Minister hospodárstva na nej chce svojim partnerom objasniť celú záležitosť, podľa vlastných slov však nepovie nič nové. Ak Rusko dôveryhodne nevysvetlí koaličným partnerom a verejnosti, ako splatil svoje zmenky, vyzve premiéra na odvolanie ministra hospodárstva z funkcie aj SMK.
Podpredseda ANO Jirko Malchárek označil za špekulácie medializované informácie, podľa ktorých podpredsedovia ANO presadzujú odstúpenie Ruska z funkcie ministra. Predseda aliancie má plnú dôveru podpredsedníčky Katky Glončákovej-Golev i poslankyne Beáty Brestenskej. Vo všeobecnosti čelní predstavitelia aliancie čakajú na vysvetlenie kauzy na vnútrostraníckom fóre a k záležitosti sa bližšie vyjadria po rokovaní Koaličnej rady.
Viaceré médiá koncom júla informovali, že Rusko si už ako minister hospodárstva požičal od podnikateľa Ľubomíra Blaška 104,5 milióna korún, za ktoré ručil jedenástimi zmenkami na 9,5 milióna korún. Blaško, ktorý sa venoval podnikaniu v oblasti energetiky, zomrel v júni minulého roka. Posledná zmenka mala byť splatná o dva mesiace neskôr. Rusko tvrdí, že celý dlh podnikateľovi vrátil. Okrem toho bol minister ručiteľom na zmenkách, ktoré podpísal Ján Kováčik.
Rusko v kauze zmeniek viackrát menil svoje vysvetlenia. Spočiatku tvrdil, že peniaze potreboval na vyplatenie dlhu svojej bývalej spoločníčke v Televízii Markíza Sylvii Volzovej, neskôr povedal, že Volzovú už vyplatil prostriedkami z jemu blízkych firiem a tým mal teraz vrátiť peniaze. Naposledy povedal, že 40 miliónov chcel použiť na investičný projekt v spolupráci s Blaškom, ktorý však nevyšiel, a tak Blaškovi peniaze vrátil.
Minister zmenil vysvetlenie aj v otázke, z akých prostriedkov zmenky splatil. Najprv hovoril, že peniaze vrátil z dividend televízie Markíza, hoci oficiálne už nie je spolumajiteľom, a teda dividendy nedostáva. Potom povedal, že časť dlhu zaplatili jemu blízke firmy, napríklad dnes už zaniknutá Národná obroda. Ďalšiu časť dlhu mal zaplatiť on ako osoba, okrem iného aj z prostriedkov za predaj podielu v spoločnosti ARJ, ktorá vlastní časť Markízy.
Všetky transakcie v prípade zmeniek ministra hospodárstva sa podľa jeho hovorcu Maroša Havrana udiali v súlade so zákonom a všetky zmenky boli uhradené. "Z pohľadu ministra hospodárstva je záležitosť okolo zmeniek uzavretá," tlmočil Ruskovo stanovisko jeho hovorca minulú nedeľu v relácii televízie TA3 V politike.
bmg tal

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. máj 2024 16:35