StoryEditor

Vláda vypustila návrh o postupe proti narušiteľovi vzdušného priestoru

24.08.2005, 18:41
Autor:
TASRTASR

Vláda dnes vypustila z rokovania návrhy novely zákona o ozbrojených silách a leteckého zákona, podľa ktorých by mohol minister obrany rozhodnúť v krajnom prípade o zostrelení lietadla narušujúceho vzdušný priestor SR.
Dôvodom bola zásadná pripomienka ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií, ktorá sa týkala akceptácie jednej medzinárodnej zmluvy. Minister Pavol Prokopovič preto požiadal šéfa rezortu obrany Juraja Lišku, aby materiál stiahol. "Nebolo uskutočnené rozporové konanie tak, ako to vyžaduje rokovací poriadok," vysvetlil Prokopovič. Liška predpokladá, že sa rozpor podarí na budúci týždeň odstrániť a nemyslí si, že by išlo o závažný problém.
Minister spravodlivosti Daniel Lipšic považuje za dôležité, aby bola táto problematika upravená v zákone, keďže v súčasnosti rieši postup pri narušení vzdušného priestoru civilným lietadlom, ktoré by mohlo byť použité ako prostriedok teroristického útoku, iba vládne nariadenie. Podľa Lipšica sú tu pochybnosti o jeho ústavnosti. Kabinet nariadenie schválil v polovici februára pred summitom Bush - Putin.
Po stránke obsahovej je podľa neho návrh dobre pripravený. "Ten najzávažnejší zásah do letu, ktorý môže viesť až k zostreleniu lietadla, by mal v kompetencii minister obrany," povedal.
Medzi ďalšie opatrenia, ktoré môže použiť armáda proti narušiteľovi vzdušného priestoru, patrí odklonenie letu, vynútenie pristátia, hrozba použitia zbrane a vystrelenie varovných výstrelov alebo varovných svetelných signálov. Posledným prostriedkom je práve prerušenie letu.
Pristúpiť k zostreleniu lietadla možno podľa návrhu, ak z okolností jasne vyplýva, že by vzdušný objekt mal byť použitý proti životom ľudí a na spôsobenie obzvlášť závažného následku, ak ide o jediný prostriedok na odvrátenie tohto nebezpečenstva. Vydať takýto pokyn je v právomoci ministra obrany napríklad v Belgicku, Českej republike, Nemecku, Nórsku, Poľsku, Rumunsku a Španielsku.
Takúto zákonnú úpravu si podľa ministerstva obrany vyžaduje hustota letovej prevádzky, možné vážne následky porušenia bezpečnosti letovej prevádzky s dopadom na životy obyvateľov a majetok, ako aj nové hrozby medzinárodného terorizmu. Novela by mala platiť po schválení parlamentom od novembra tohto roku.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
03. máj 2024 00:51