StoryEditor

Rokovania o prvkoch protiraketovej obrany USA sú bilaterálnou záležitosťou

03.05.2007, 07:31
Autor:
TASRTASR

Rokovania o umiestnení niektorých súčastí systému protiraketovej obrany USA v strednej Európe považuje slovenská diplomacia za bilaterálnu záležitosť spojencov Slovenska.
"Slovenská republika vychádza z presvedčenia, že všetky aktivity jej spojencov týkajúce sa možného umiestnenia prvkov protiraketovej obrany USA v strednej Európe budú v konečnom dôsledku príspevkom pre bezpečnosť celého transatlantického priestoru," vyjadril sa hovorca Ministerstva zahraničných vecí SR Ján Škoda.
Slovensko sa spoločne so spojencami v aliancii usiluje o budovanie protiraketovej obrany NATO. Zámer USA rozvíjať systém protiraketovej obrany tak, aby bol v budúcnosti komplementárny s podobným systémom NATO alebo bol jeho integrálnou súčasťou, teda SR podľa slov hovorcu rezortu víta.
Tento postoj je podľa Škodu plne v súlade s Bezpečnostnou stratégiou SR schválenou v roku 2005. V nej sa SR zaviazala prijať adekvátne opatrenia na posilnenie ochrany občanov a územia SR pred prípadným použitím zbraní hromadného ničenia a zapojiť sa do systémov a programov protiraketovej obrany.
Veľký význam tiež SR pripisuje transparentnosti celého procesu. Ako informoval Škoda, oceňuje, že spojenci informujú Slovensko o vývoji v tejto záležitosti na bilaterálnej úrovni aj na pôde NATO.
Slovenská diplomacia tiež považuje za dôležité, aby boli informované aj tie európske krajiny, ktoré nie sú členmi NATO. Ide predovšetkým o štáty EÚ, ale aj ďalšie európske krajiny ako Rusko a Ukrajina. Za vhodnú platformu pre diskusiu považuje napríklad príslušné fóra NATO vrátane Rady NATO-Rusko.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
10. máj 2024 08:02