StoryEditor

Pokračuje proces s obžalovanými z vrážd v kauze Devín banka

15.03.2006, 11:40

V bratislavskom Justičnom paláci pokračuje proces s deviatimi mužmi, ktorí sú stíhaní za tri vraždy v kauze Devín banka. Ako prvá dnes vypovedala matka zavraždeného Antona Bujňáka, ktorá ani jedného z obžalovaných nepoznala. Ako povedala, jej syn bol posledné týždne pred svojím zmiznutím divný, čo však nepripisovala jeho problémom v obchodnej oblasti, ale prebiehajúcemu rozvodovému konaniu. Syn sa jej so svojimi problémami nezdôveroval, uviedla pred senátom. Po nej vypovedal ďalší svedok, ktorý mal ozrejmiť okolnosti kontaktov Bujňáka s jedným z obžalovaných. Ďalších troch svedkov sa súdu nepodarilo nájsť, pretože v mieste trvalého bydliska sa nezdržiavajú a tak predseda senátu začal čítať ich výpovede z prípravného konania. Posledná predvolaná svedkyňa sa z dnešného pojednávania ospravedlnila pre dlhodobú práceneschopnosť. Jeden z obžalovaných Juraj L. na začiatku dnešného procesu namietal, že v prepisoch z predchádzajúcich pojednávaní nie sú všetky slová, ktoré odzneli, na čo mu predseda senátu povedal, že to preverí, resp. že môže zopakovať všetky svoje tvrdenia, ktoré v prepisoch chýbajú.
Pojednávanie je vytýčené na štyri dni a po skočení dokazovania by súd chcel pristúpiť k záverečným rečiam.
Prokurátor viní Mariána J., Ondreja N., Juraja L., Vladimíra A., Štefana F. a Daniela G. z vraždy konateľa Slovdrevu Antona Bujňáka. Na účet jeho firmy totiž z Devín banky odišlo 22 mil. korún, ktoré jeho vrahovia popresúvali na iné účty a použili pre vlastnú potrebu. Bujňák sa stal nepohodlným svedkom - tzv. bielym koňom, a preto ho 6. augusta 2002 údajne uniesli, vypichli mu oči a strelili ho do zátylku. Rovnako dopadli aj ďalšie dva biele kone - Štefan Holub a Zoltán Nyitrai. Podľa obžaloby sa na vražde v roku 2002 podieľali Marián J., Ondrej N. a Ľubor S. Telá obetí našla polícia vlani. Z nedovoleného ozbrojovania je obžalovaný Juraj L., ktorý si mal upraviť nefunkčný samopal a zadovážil si 137 nábojov. Pri domovej prehliadke mu polícia našla aj ďalšie zbrane. Juraj L. si dnes po výpovedi Bujňákovej matky vypýtal slovo a povedal jej, že mu je ľúto, čo sa stalo jej synovi, ale on s tým nemá nič spoločné.
Proces v tejto kauze sa začal v septembri minulého roka. Na lavici obžalovaných sedelo 13 osôb. Pôvodne medzi nimi mala byť aj Mária H., keďže však bola práceneschopná, súd jej skutky vylúčil na samostatné konanie. Obžaloba mala šesť bodov. Dva z nich sa týkali ekonomickej trestnej činnosti bývalých správcov konkurzných podstát. Ostatné štyri body boli o trestnej činnosti súvisiacej s tromi vraždami tzv. bielych koní - Antona Bujňáka, Štefana Holuba a Zoltána Nyitraia. Senát však kauzu rozdelil na dva samostatné procesy a ekonomickú trestnú činnosť vylúčil na samostatné konanie.
Súd už vypočul všetkých obžalovaných, ako i znalca z odboru patológie. Obžalovaní vo svojej výpovedi vinu popierali a z vrážd sa obviňovali navzájom. Znalec, ktorý spolu so svojimi kolegami všetky tri mŕtvoly pitval a vypracoval znalecké posudky, uviedol, že bezprostrednou príčinou smrti konateľa Slovdrevu Antona Bujňáka bolo zlyhanie centrálnej nervovej sústavy v dôsledku strelného poranenia hlavy. Páchateľ mu však zrejme ešte za života vypichol obe oči. Ďalšia obeť, Štefan Holub, zomrel na následky udusenia. Podľa znaleckého nálezu mohlo ísť o kombináciu hrdúsenia i škrtenia. Páchateľ mu zlomil jazylku. Zoltána Nyitraia, podobne ako Bujňáka, dvakrát postrelili do hlavy, následkom čoho mu zdevastovali mozog.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko, menuAlias = slovensko, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 16:24