StoryEditor

Ľavica pod Ficovými krídlami

13.09.2004, 00:00
"Spojenie slovenskej ľavice je nevyhnutné, inak nebude úspešná," tvrdí dnes Jaroslav Volf, líder sociálnych demokratov. A vie, prečo. On sám podnietil stretnutia so Smerom, vedúce k spoločnej politickej strane s názvom Smer-Sociálna demokracia.

V podhubí dnešnej slovenskej mimoparlamentnej ľavice môžeme nájsť všeličo. Urazených funkcionárov, zabudnutých regionálnych lídrov, expertov, o ktorých nikto nemá záujem, a v neposlednom rade aj nemalý majetok. Podľa posledného prieskumu sa majetok Strany demokratickej ľavice (SDĽ) odhaduje zhruba na 42 miliónov korún a oficiálne je najbohatšou spomedzi politických strán.
Vraj sa musia spojiť. Ľavica, to sú aj sociálni demokrati na čele s Jaroslavom Volfom, Sociálnodemokratická alternatíva (SDA) s lídrami Petrom Weissom a Milanom Ftáčnikom alebo Ľavicový blok Jozefa Kalmana. A hoci sa to niekomu môže zdať málo pravdepodobné, na ľavú stranu politického spektra sa zaraďuje aj Smer na čele s Robertom Ficom.
Slovenská ľavica sa spamätáva z porážok a rozpadov. Začali sa odchodom Roberta Fica z SDĽ a pokračovali parlamentnými voľbami v roku 2002, kde úplne prepadli SDA a SDĽ.
"Spojenie slovenskej ľavice je nevyhnutné, inak nebude úspešná," tvrdí dnes Jaroslav Volf, líder sociálnych demokratov. A vie, prečo. On sám podnietil stretnutia so Smerom, vedúce k spoločnej politickej strane s názvom Smer-Sociálna demokracia. Tvrdí, že si nezachraňuje kožu, ale sociálnodemokratickú tradíciu. Vie, že pre Smer vytvára podmienky na medzinárodné uznanie, na to, aby sa stal členom Socialistickej internacionály. Kto je v klube, s tým sa počíta. Nuž a najlepším z volfovcov sa ujde miesto na volebnej kandidátke Smeru. "Je tu aj objednávka zvonka, pretože zahraničie chce mať len jedného partnera," tvrdí Volf.
Spojenie SDĽ a Smeru. Strana demokratickej ľavice má svoje najlepšie roky za sebou. Vie to aj jej predseda Ľubomír Petrák. Bráni sa oficiálnym vyjadreniam o spojení slovenských ľavicových síl, tuší však, že iná možnosť pre neho nejestvuje. Všetko sa má rozhodnúť po sneme 19. septembra. Podľa kuloárnych informácií to bude historický deň, keď sa SDĽ spojí s Ficom. Okrem neho vraj rokujú s SDA, Ľavicovým blokom, o čosi menej s volfovcami. "Nemáme lídra, preto sa nedá nič lepšie urobiť," tvrdí nemenovaný vysoký funkcionár SDĽ.
Preto to vyzerá, že Fico bude od jesene šéfom všetkých tých, ktorí ho uznávali aj zatracovali. Získa sociálnodemokratickú značku, majetok ľavice a jej expertov, ktorí mu v súčasnosti tak veľmi chýbajú, najmä v otázkach dôležitých pre jeho voličov: dôchodkovej reforme, školstve, zamestnanosti.
Najneskôr do začiatku zimy sa má rozhodnúť o členstve Smeru v Socialistickej internacionále, čo znamená medzinárodné uznanie. Už nikto nebude pochybovať, či je Fico ľavičiar, a bude ho akceptovať väčšina tých, ktorí mu neverili. Napokon si aj tak povedia - veď je náš. Čo znamená doľava, to bude v najbližších rokoch na Slovensku určovať už len Robert Fico.

Ľavica vo voľbách v roku 2002 (% získaných hlasov)
Smer 13,46
KSS 6,23
SDA 1,79
SDĽ* 1,36
Strana zelených 0,98
Združenie rob. Slovenska 0,54
Lavicový blok 0,22
*Na kandidátke SDĽ boli aj členovia SDSS a SOP
Zdroj: Štatistický úrad SR

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/slovensko-2, menuAlias = slovensko-2, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
08. máj 2024 20:46