StoryEditor

Homer už ohrozuje aj kiná

26.07.2007, 00:00
O tom, či sú Simpsonovci najväčší, možno polemizovať, pripúšťam, ale bola by to polemika rozumu. Lebo srdce polemiku nepripúšťa, ono vie, ako to je.

A v tomto svetle sú Simpsonovci vo filme najlepší možní. Aspoň tak to teraz bezprostredne po projekcii cítim. Racionálne argumenty ešte kdesi poletujú, ak by sa mi spriesvitnelo čelo a bolo mi vidieť do hlavy ako Homerovi, nebolo by vidieť oslíka alebo opice s činelmi, ale zmätenú figúrku mňa samého, ako pobieha po knižnici, otvára priečinky s jednotlivými epizódami knižky nielen o Simpsonovcoch a hľadá múdra. Lebo ešte presne neviem, čo som videl, len tuším.
Musí to byť hit
Ten film je menší, ako ten fenomén i ako globálna reklamná kampaň k nemu, to asi treba napísať v prvom rade, v jednej vete však s poznámkou, že ak ako fanúšik cítim sklamanie, a netvrdím, že hej, tak len minimálne. Lebo to, čo som videl, naozaj presiahlo moje očakávania a príjemne ma prekvapilo. Ten film musí byť komerčný hit, má na to väčšie právo ako všetky ostatné filmy, nie kvôli sebe samému, ale kvôli Simpsonovcom ako takým. A ak potrebuje na to, aby sa predal, takú veľkú kampaň, sám si ju posväcuje, lebo vidieť sa oplatí.
Sám za seba, ako záznam jedného z naozaj divokých Homerových dobrodružstiev, by nemal uraziť nikoho, kto dobrodružstvá najslávnejšieho Springfielďana sleduje veľmi pozorne, ani nikoho, kto Simpsonovcov síce pozná, ale na film pôjde len kvôli mediálnej masáži. Výborne. V kontexte jednotlivých epizód síce nepresahuje to najkvalitnejšie, čo Simpsonovci ponúkajú, avšak s priemernými epizódami ho možno smelo merať, a tie podpriemerné hravo prekonáva, lebo hneď JEDENÁSŤ! scenáristov nielenže našlo spoločnú reč, ale aj sa dôstojne popasovalo s najväčším problémom prevodu Simpsonovcov na veľké plátno - s prílišnou dĺžkou formátu celovečerného filmu. Za osemdesiat sedem minút sa bez problémov odohrajú štyri simpsonovské epizódy, každá s jednou hlavnou dejovou líniou a minimálne s jednou vedľajšou. Preto najväčšia hrozba filmu bola, že jednoducho nebude pol druha hodinky o čom. Bolo, a to je to najdôležitejšie.

Persona non grata
Zápletka sama neprekonáva televízny formát, Homer sa zahľadí do prasiatka, jeho vinou spôsobí v Springfielde ekologickú kataklizmu takých rozmerov, že mesto dostane od zvyšku USA ban, aby sa pliaga nešírila ďalej. Homer s rodinou sa stáva personou non grata, lynču sa dokáže vyhnúť len útekom, avšak bez Springfiledu by to akosi nebolo ono, a tak sa dramatický oblúk rámcuje jediným možným spôsobom. Také čosi sa udeje v každej epizóde, vo filme to je iné len tým, že sa ide v kauzalite ďalej, ukazuje sa teda aj to, na čo sa v jednotlivých epizódach len odkáže prestrihmi. Paráda!
Simpsonovci vo filme sú dobrý film, za daných okolností najlepší možný, a čo je hádam najdôležitejšie, svojich divákov môžu nájsť aj medzi tými, ktorí televíznym dobrodružstvám Homera a spol. na televíznej obrazovke nijako zvlášť neprepadli.
Juraj Malíček
Písané pre Hospodárske noviny a www.t-station.sk.

01 - Modified: 2003-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Index SAX padol na 145,86 bodu 02 - Modified: 2003-06-02 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Sociálna poisťovňa s prebytkom fondov
menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
27. apríl 2024 19:17