StoryEditor

Prenajímate byt? Musíte sa registrovať

24.10.2007, 00:00

Ako je to s povinnosťou prihlásiť sa na daňovom úrade pri prenájme bytu, ktorý je po dedičskom konaní vo vlastníctve dvoch súrodencov? Stačí, ak sa prihlási na daňovom úrade jeden zo súrodencov, ten, ktorý je uvedený v nájomnej zmluve ako prenajímateľ a túto nájomnú zmluvu aj sám podpísal? Alebo sa musia prihlásiť na daňovom riaditeľstve obidvaja súrodenci?
-- Fyzická osoba, ktorá je už zaregistrovaná podľa § 31 ods. 1 zákona o správe daní a pred účinnosťou novely zákona o správe daní (už pred 1. septembrom 2007) prenajímala a naďalej prenajíma na území Slovenskej republiky byt alebo nebytový priestor alebo nehnuteľnosť, okrem pozemku nemá povinnosť túto skutočnosť oznámiť miestne príslušnému správcovi dane.
Fyzická osoba, ktorá je už zaregistrovaná podľa § 31 ods. 1 zákona o správe daní a začne po účinnosti novely zákona o správe daní (po 1. septembri 2007) prenajímať byt alebo nebytový priestor, alebo nehnuteľnosť okrem pozemku, musí v zmysle § 31 ods. 2 písm. b) novelizovaného zákona o správe daní túto skutočnosť oznámiť miestne príslušnému správcovi dane, a to do 30 dní po uplynutí mesiaca, v ktorom na území Slovenskej republiky prenajala byt alebo nebytový priestor, alebo nehnuteľnosť okrem pozemku.
Tá fyzická osoba, ktorá nemala registračnú povinnosť podľa zákona o správe daní účinného k 31. augustu 2007 a ktorá na území Slovenskej republiky už pred 1. septembrom 2007 prenajímala a naďalej prenajíma byt alebo nebytový priestor alebo nehnuteľnosť, okrem pozemku je povinná v zmysle § 110g ods. 4 novelizovaného zákona o správe daní požiadať správcu dane o registráciu najneskôr do 31. decembra 2007.
Fyzická osoba, ktorá nie je registrovaná podľa § 31 ods. 1 zákona o správe daní a začne po účinnosti novely zákona o správe daní (po 1. septembri 2007) prenajímať byt alebo nebytový priestor alebo nehnuteľnosť okrem pozemku, musí v zmysle § 31 ods. 2 písm. a) novelizovaného zákona o správe daní požiadať miestne príslušného správcu dane o registráciu, a to do 30 dní po uplynutí mesiaca, v ktorom na území Slovenskej republiky prenajala byt alebo nebytový priestor, alebo nehnuteľnosť okrem pozemku.
Miestna príslušnosť pri prenajímaní bytu alebo nebytového priestoru alebo nehnuteľnosti okrem pozemku sa riadi u fyzickej osoby, ktorá nehnuteľnosť prenajíma, jej trvalým pobytom bez ohľadu na skutočnosť, kde na území Slovenskej republiky sa prenajatá nehnuteľnosť nachádza.
Prihláška na registráciu pre fyzickú osobu je k dispozícii na každom daňovom úrade, alebo ju možno získať aj na internetovej stránke Daňového riaditeľstva SR (www.drsr.sk),
Ak fyzická osoba prenajíma časť nehnuteľnosti, časť bytu alebo časť nebytového priestoru, nevzťahuje sa na ňu povinnosť registrácie. Ak však fyzická osoba prenajíma takú časť rodinného domu, ktorá tvorí samostatnú bytovú jednotku (byt), tejto fyzickej osobe vzniká povinnosť registrácie.
Ak fyzická osoba prenajíma časť bytu (napríklad jednu izbu) bez vlastného uzavretia a bez príslušenstva, nevzniká takejto fyzickej osobe povinnosť registrácie. Povinnosť požiadať o registráciu má ten z manželov alebo súrodencov, ktorý je v zmluve uvedený ako prenajímateľ bytu. Ak sú účastníkmi zmluvného vzťahu obidvaja, vzťahuje sa povinnosť požiadať o registráciu na obidvoch.
Ak fyzická osoba začne prenajímať byt na základe nájomnej zmluvy napríklad 15. októbra, je povinná požiadať miestne príslušný daňový úrad o registráciu do 30 dní po uplynutí mesiaca, v ktorom byt prenajala, teda do 30. novembra.
Ak prenajímateľ nehnuteľnosti pošle vyplnenú prihlášku k registrácii poštou, daňový úrad ho vyzve, aby predložil originál zmluvy o nájme alebo zápisnice o nájme na overenie údajov. Fyzická osoba, ktorá prenajíma byt a má povinnosť požiadať o registráciu na miestne príslušnom daňovom úrade, s vyplnenou prihláškou k registrácii predloží na overenie údajov originál zmluvy o nájme alebo originál zápisnice o nájme, ktoré daňový úrad prenajímateľovi po overení údajov vráti. V prípade, ak prenajímateľ pri registrácii nepredloží písomnú zmluvu o nájme ani zápisnicu o nájme, daňový úrad spíše na základe ústneho pojednávania s prenajímateľom bytu zápisnicu o ústnom pojednávaní.
Fyzická osoba nemá povinnosť oznamovať daňovému úradu prenajatie každej ďalšej nehnuteľnosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
22. máj 2024 09:36