StoryEditor

Účtovníctvo je opäť zložitejšie

05.02.2008, 23:00

Zmena zdaňovania príjmov sa týka najmä veľkých podnikov, bánk a sporiteľní. Tieto spoločnosti sa budú musieť popasovať s novinkami v daňovej uznateľnosti opravných položiek, odpisov a postupovaní pohľadávok. Pravidlá odpisovania pohľadávok sa sprísnili tak, že ak od splatnosti pohľadávky uplynulo menej ako 360 dní, daňovo sa uzná len 20 percent z hodnoty pohľadávky zníženej o výšku príjmu z postúpenia. Polovica z pohľadávky sa odpíše po dvoch rokoch a zvyšok až po troch rokoch. Banky budú musieť v najbližších dvoch rokoch dodatočne zdaniť tú časť opravných položiek vytvorených do konca roka 2007, ktorej uplynula od splatnosti doba dlhšia ako 36 mesiacov. Takto sa zvýši ich daňové zaťaženie. Asi najväčším problémom pre banky bude administratívne náročné sledovanie opravných položiek v účtovníctve. Novela sa dotkne aj veľkých firiem, ktoré vlastnia majitelia zo zahraničia. Ide o dôsledky zmien pri uznávaní úrokov pri úveroch medzi materskými a dcérskymi spoločnosťami -- zákon limituje ich uznanie ako nákladov, pokiaľ úver poskytne materská spoločnosť. Aj v zaraďovaní opravných položiek do nákladov pri vytváraní daňového základu platia pre ne také pravidlá ako pre banky.
Novelou sa tiež zaviedla nová forma zrážkovej dane, ktorá sa vyberá priamo pri zdroji. Je ňou vrátené poistné zo zaplateného poistného na zdravotné poistenie z ročného zúčtovania. O tento druh poistného si podľa doterajšej právnej úpravy zamestnanec znižoval príjem v predchádzajúcom zdaňovacom období.
O niečo horšie dopadli poisťovne. Novela zaviedla zdaňovanie technických rezerv, ktorých vytváranie poisťovniam prikazuje zákon o poisťovníctve. Ide vlastne o rezervy, ktoré musia poisťovne mať na vyplácanie odškodného pri poistných udalostiach -- napríklad v povinnom zmluvnom poistení motorových vozidiel. Po novele musia poisťovne zvýšiť túto rezervu o 19 percent, ktoré sa vyplatia štátu ako daň z príjmu. Poisťovne predpokladajú, že to môže zvýšiť poistné, v ktorom si poisťovne zohľadnia svoje výdavky.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
30. apríl 2024 08:03