StoryEditor

Najväčší svetový komoditný trh budúcnosti

28.08.2007, 00:00

Veľké zisky pramenia z včasného zachytenia nových trendov. Signály, ktoré nás na novo sa vytvárajúce trendy upozorňujú, možno vidieť všade naokolo. Treba len mať otvorené oči.

Donedávna netušené investičné príležitosti sa dnes otvárajú v oblasti obchodovania s emisiami. Jeho zrýchlenému rozvoju napomáha nielen prijímanie príslušných legislatívnych opatrení zo strany národných vlád, ale aj zvýšená pozornosť médií.

Druhý júlový týždeň zverejnil austrálsky ministerský predseda John Howard podrobnosti predkladaného plánu na zavedenie systému obchodovania s emisiami s horizontom roku 2011. O týždeň neskôr bola otvorená Austrálska klimatická burza, na ktorej sa tona uhličitanov obchodovala za cenu $ 8,60.

Ide o veľký ideologický posun v jednej z dvoch priemyselne vyspelých krajín sveta, ktoré odmietli akceptovať dlhodobé ciele v znižovaní množstva emisií stanovené Kjótskym protokolom. Druhou z týchto krajín sú, ako je známe, Spojené štáty americké.

Obchodovanie s emisiami je podľa nedávno zverejneného článku v New York Times jedným z najrýchlejšie rastúcich segmentov finančných služieb a obchodné spoločnosti sa už dnes predbiehajú v snahe podieľať sa na tomto lukratívnom, 30-miliardovom trhu, ktorý by mal v priebehu dekády vzrásť na 1 bilión dolárov. Emisie budú údajne najväčším komoditným trhom budúcnosti a mohli by sa stať aj najväčším trhom vôbec.

Najväčší trh na svete
Emisie majú potenciál stať sa celosvetovo najobchodovanejšou komoditou. Zvážte len, že ľudstvo vyprodukuje ročne okolo 38 mld. ton oxidu uhličitého. Na Chicagskej klimatickej burze sa jedna tona obchoduje za cenu okolo $ 3,50. Z toho plynie, že potenciál trhu s oxidom uhličitým predstavuje sumu asi 133 mld. dolárov ( 38 mld. x $ 3,50).
Treba si pritom uvedomiť, že len zlomok z tohto množstva emisií dnes podlieha regulačným opatreniam. S pribúdajúcim počtom vlád, ktoré vo svojich krajinách zavádzajú reguláciu emisií a s rastúcim počtom spoločností, ktoré -- ako sme toho svedkami v USA -- dobrovoľne obmedzujú množstvo nimi produkovaných emisií, dopyt po emisných kreditoch závratne porastie. Podobne ako aj ich cena.
Stačí pripomenúť základný ekonomický zákon dopytu a ponuky, aby si človek uvedomil, aký obrovský investičný potenciál je tu skrytý. Ak si uvedomíme, že zvýšený dopyt ženie ceny smerom nahor, potom okamžitá angažovanosť v tomto odvetví môže byť najvýznamnejším investičným počinom prvej polovice tohto storočia.
S postupným rastom a dozrievaním tohto priemyslu sa budú pre obchodné spoločnosti rozširovať aj možnosti ako na tomto trhu zarobiť. Takže, ak nemáte tých 33 mld. dolárov na to, aby ste urobili terno na obchodovaní s emisnými certifikátmi, nemusíte vôbec zúfať.
Pre začiatok môžete investovať do spoločností, ktorých aktivity, vedúce k znižovaniu množstva emisií, vyplývajú priamo z ich predmetu podnikania. Spoločnosti produkujúce čistú energiu budú čoskoro profitovať dvoma rôznymi spôsobmi -- jednak z predaja nimi vyrobenej energie a jednak z emisných kreditov, ktoré tým získajú.
Iné spoločnosti hodné pozornosti investorov sa zase pokúšajú zarábať na hľadaní spôsobov ako zredukovať množstvo emisií zo znečisťujúcich technologických procesov a na predaji kreditov, ktoré tým získajú. Okrem konzultačných poplatkov dostávajú tieto spoločnosti aj časť výnosov z emisných kreditov.
Ako príklad môže poslúžiť spoločnosť Ecology & Environment Inc., s ktorej akciami sa obchoduje na americkej burze AMEX a ktorá ponúka širokú škálu konzultačných služieb orientovaných na ochranu životného prostredia, vrátane plánovania a riadenia týchto podnikových procesov, ako aj pomoci pri plnení podmienok kladených na podniky vládnymi regulačnými opatreniami. Len za jeden rok vzrástla hodnota akcií tejto spoločnosti o 34 %, pričom jej čistý ročný príjem sa zvýšil o 62 %.
Národné vlády, ktoré v rastúcom počte začínajú obmedzovať vypúšťanie emisií a zavádzať systémy obchodovania s emisnými certifikátmi, budú potrebovať aj regulačné orgány, ktoré budú merať a overovať dosiahnuté výsledky v obmedzovaní emisií. Tieto agentúry sa, prirodzene, nezaobídu bez nových technologických zariadení na meranie a zaznamenávanie dosiahnutých výsledkov. To je ďalšia oblasť hodná investičného záujmu.

Oxid uhličitý vás môže urobiť bohatými
Nemáme tým na mysli snahy podieľať sa priamo na procese ozdravenia ovzdušia. Hovoríme o možnosti zarobiť veľké peniaze bez ohľadu na to, či bude vzduch čistý alebo nie.
Sledovali sme stopu veľkých peňazí a zistili sme, kam vedie. Stopa sa končí pri úžasnej investičnej príležitosti, ktorej potenciálny výnos vysoko prevyšuje všetko, čo tu kedy bolo. Poskytovatelia rizikového kapitálu sa už predbiehajú v snahe podieľať sa na tejto novo sa objavujúcej príležitosti, ktorá pripomína, ale možno aj predstihne úžasný finančný úspech akcií firiem zo Silikónového údolia.
Do hry sa však môžu zapojiť aj bežní "malí" investori nakupujúci akcie na burze a nemusia pritom čakať na vysnívané výnosy dve desiatky rokov, ako to bolo s Microsoftom, Intelom alebo Ciscom.
Pozrite sa len na naše "zelené" portfólio, zostavené k 1. novembru 2006, využívajúce aj investičnú pôžičku v japonských jenoch vo výške dvojnásobku vlastného kapitálu. Naše portfólio pozostáva iba zo šiestich firiem, ktorých akcie sú denominované v štyroch rôznych menách (EUR, DKK, JPY a SGD). Celá investovaná suma, skladajúca sa z vlastného kapitálu a investičného úveru, je medzi uvedené akcie týchto šiestich firiem rozdelená rovnomerne, rovnakým dielom. Ide o dve dánske, jednu francúzsku, jednu nemeckú a jednu singapurskú spoločnosť.
Hoci aj ďalšie štyri naše investičné portfóliá, zostavené k tomu istému vstupnému dátumu, dosahujú zatiaľ pekné výsledky s výnosmi pohybujúcimi sa na úrovni 44 %, 54 %, 33 % a 37 %, naše "zelené" portfólio s výnosom 214,15 % za osem mesiacov a 20 dní nemá konkurenciu.
Hoci sa na tomto pozoruhodnom výsledku do istej miery podieľajú aj devízové zisky vyplývajúce z poklesu hodnoty jenu (asi o 4,6 % oproti USD) za posledných deväť mesiacov, podstata úspechu spočíva v uplatnení východiskovej idey, a to, že veľké problémy vytvárajú veľké príležitosti. A naše zhoršujúce sa životné prostredie je nepochybne najväčším problémom. Sledovanie tejto základnej myšlienky nás viedlo k investovaniu do akcií spoločností, ktoré ponúkajú riešenia problému rastúcich cien energie a ochrany životného prostredia.
Orientácia na záchranu životného prostredia je výrazným trendom, ktorý je len vo svojom počiatočnom štádiu vývoja a ktorý vytvára predpoklady na vznik najväčšieho investičného trhu, aký tu kedy bol. "Zelený" trend je silný, obrovský, dôležitý, je kľúčom ku všetkému a niet oblasti, ktorú by neovplyvnil. Potvrdzujú to aj naše doterajšie investičné skúsenosti.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
28. apríl 2024 05:21