StoryEditor

Informácie s kultúry

01.10.2007, 00:00
Autor:
kulkul

Dokument o Georgeovi Harrisonovi
Bratislava -- Martin Scorsese (Na druhej strane) bude režisérom dokumentárneho filmu o gitaristovi skupiny Beatles Georgeovi Harrisonovi. "Harrisonova hudba a hľadanie duchovného významu je príbeh, ktorý stále rezonuje, a teším sa na hlbšie pátranie po ňom," uviedol Scorsese. Práce na filme o Harrisonovom živote a jeho práci sa už začali, oznámila vdova po gitaristovi Olivia Harrison. Spolu so Scorsesem a Nigelom Sinclairom sa bude podieľať na produkcii filmu. Sinclair a Scorsese spolupracovali aj v roku 2005 na dokumente No Direction: Bob Dylan. George Harrison zomrel 29. novembra 2001 vo veku 58 rokov. Známy ako "tichý beatlesák" vystupoval po boku Paula McCartneyho, Ringa Starra a Johna Lennona. Duchovne orientovaný gitarista sa stal známym po rozpade kapely v roku 1970 albumom All Things Must Pass alebo nahrávkami z koncertu The Concert for Bangladesh.
(sita)

Svetoznámi tanečníci v SND
Bratislava -- Už zajtra večer vystúpi v Slovenskom národnom divadle tanečný súbor Nederlands Dans Theater, ktorý patrí v súčasnosti k najvýznamnejším tanečným súborom na svete. Pod vedením svetoznámeho choreografa Jiřího Kyliána sa v troch choreografiách predstavia šestnásti tanečníci vo veku od 17 do 22 rokov. Prvá s názvom Sleeples je špecifická Kyliánovou záľubou v scénografii, druhá Chapeau, čo v preklade znamená klobúk, vznikla pre kráľovnú Beatrix a odzrkadľuje jej lásku k elegantným pokrývkam hlavy. A tretia choreografia 27´52´´ je akousi minutážou prípravy tanečného predstavenia. "Nederlands Dans Theater je fabrikou na balety, laboratóriom toho najlepšieho a najnovšieho, čo sa v baletnom živote deje," povedal riaditeľ Baletu SND a bývalý tanečník prestížneho holandského súboru Mário Radačovský v rozhovore pre server Aktualne.sk. Slávny súbor sa na doskách SND predstaví po prvýkrát.

Caravaggio na Malte
Valletta -- Pred štyrmi storočiami bol taliansky barokový majster Michelangelo Merisi da Caravaggio mužom s množstvom problémov. Oslavovaný pre svoje dramatické chiaroscuro -- svetlo a tiene, ktoré použil vo svojich obrazoch, bol rovnako teatrálny aj v skutočnom živote. Po jednej z mnohých bitiek pritom v roku 1606 v Ríme zomrel jeho mladý súper Ranuccio Tomassoni. S odmenou vypísanou na svoju hlavu musel Caravaggio utiecť do Neapola a neskôr na Maltu, kde dúfal, že ho prijmú Maltézski rytieri a zabezpečia mu odpustenie vraždy. Umelca čoskoro vymenovali za rytiera, kvôli ďalšej bitke sa však väzeniu nevyhol. Práve v hlavnom maltskom meste Valletta v Národnom múzeu archeológie včera otvorili výstavu jeho prác. Na expozícii s názvom Caravaggio: The Image of the Divine, budú môcť podľa jej kurátora Kennetha Gambina návštevníci nájsť jedenásť originálov jeho obrazov a jednu kópiu. Výstava bude trvať dva mesiace.

menuLevel = 2, menuRoute = dennik/servisne-prilohy, menuAlias = servisne-prilohy, menuRouteLevel0 = dennik, homepage = false
18. máj 2024 01:20